Седем: На Великден владици поздравяваха като феодали православните


Източник: в-к Седем

Подмамени от Андрей Луканов – Старозагорският Панкратий, Врачанският Калиник и Неврокопският Пимен разгарят разкола в БПЦ

Варненският Кирил донесе от Йерусалим Благодатния огън като мина през Виена

Великотърновският Григорий получи за подарък ключовете на нов Фолксваген 5

За епархистите му ще има друг “радост” – на хълма “Света гора” ще се строи масонски храм


В дните около най-светлия християнски празник Великден, когато българските християни с радост в сърцата пристъпваха черковните двери, за да съпреживеят мъките на Спасителя и да се помолят за здраве и по-добър живот, покрай Светия синод отново се завихриха нечисти страсти. В медийното пространство се завъртя новината за създаването незнайно от кого и незнайно къде на организация на ултраортодоксални християни, които са си поставили за цел да изчистят и обновят из основи БПЦ. Те даже отправили закани в интернет пространството, че по време на лятната сесия на синода ще организират атентати на владиците с цел физическото им премахване.

Колкото и смешно да звучат заканите на тези “български зилоти” обаче, те явно са поуплашили синодалните старци. И веднага вездесъщият Варненски Кирил – йереят с най-забележително медийно присъствие, е оповестил решението за сериозно затягане на пропускателния режим на Синодалната палата и в митрополиите и за наемане на бодигардове и охранители.

Всичко това хвърля в почуда вярващите и гражданството, понеже силно им напомня за недалечното време на разкола в БПЦ. И то точно в момент, когато със сакралния възглас “Христос воскресе” дойде и радостната вест за оздравяването на главата на БПЦ патриарх Максим. Събраното възторжено множество в храма “Св. Ал. Невски” видя с очите си, че 93-годишният патриарх няколко часа стоически изнесе службата и показа, че е в отлична форма, пълна кондиция и добро здраве. Питаме се обаче дали и самите митрополити от Светия синод споделят радостта на енориашите. Защото дори в навечерието на Великден те демонстрираха, че не зачитат съборния принцип на Църквата, като почти всеки владика еднолично поздрави от свое име православните християни с пасхално слово, публикувано в медиите и интернет сайтовете. Това е ясен признак, че подмолната война, която кипи в църковните висши кръгове, няма скоро да спре. Както е известно, тя се ожесточи със заболяването на патриарх Максим и миража за овакантяване на Светейшия престол.

И защо ли точно сега изневиделица се появиха и отправящите заплахи ултраортодоксални християни? Дали не и защото в навечерието на най-големия християнски празник патриарх Максим  положи усилия, за да смири забравилите се синодали и особено Варненския Кирил? След болестта на Светейшия да седнат на неговия престол се занадпреварваха почти всички владици, защото се смятат достойни да поставят на собствените си глави бялото було. Едни се осланяха на стара слава и връзки, други търсеха нови ниши за влияние и подкрепа.

Колкото и според закона и устава си БПЦ да е отделена от държавата, във вътрешноцърковния живот се наблюдават същите тенденции и процеси, както и в обществено-политическия. В последно време сред българската политическа класа и финансовия елит стана модерно да бъдеш православен и да демонстрираш силна вяра. Депутати, министри и банкери не пропускат да освещават офиси, обекти и жилища, някои дори си изградиха частни параклиси. Вярата е еднаква за всички Божии чада. Но покрай вярващите в Храма Господен се промъкнаха и Търговците. А свещенослужителите вместо да ги изгонят, ги приеха и се сдушиха с тях. Или Търговците са си били винаги там, в Храма, в БПЦ…

Демократичните процеси се оказаха тежко бреме и изпитание за светите отци. Свикнали години наред да изпълняват мероприятия, спуснати “от горе”, да имитират модела на братската руска православна църква, през чиято школа са минали 99% от тях, в годините на прехода те се оплетоха като риба в мрежа. Първите жертви бяха тримата най-властни митрополити в БПЦ до демократичните промени – т. нар. Свети триумвират – Старозагорският Панкратий, Врачанският Калиник и Неврокопският Пимен. Те, подло подмамени и въвлечени в антибългарската политика на покойния вече Андрей Луканов, станаха машата за разгаряне на разкола в БПЦ. Днес от всички тях е жив само Врачанският Калиник, който е и с най-дългия митрополитски стаж след Негово Светейшество. Ала вместо подобаващо уважение, той трябва да си посипва главата с пепел. За Светейшия отец пък е публична тайна, че по повеля на партията под бялото було още крие генералски пагони. И след като в Църквата вече няма уважение към старшинството и подчинение на йерархията, по-младите митрополити и епископи превърнаха църковния си сан в ракета-носител на техните политически и финансови амбиции. А някои от тях са особено агресивни и напористи.

Силни връзки с “Мултигруп” и Илия Павлов в близкото минало демонстрираше Великотърновският Григорий. Този мастит на фигура йерарх пръв въведе модата на бодигардовете и религиозния туризъм, като превърна повечето манастири в епархията си в туристически обекти. Успя да разори богатата си епархия и да остави свещениците си без заплати. Не остана по-назад в търговския си нюх и Ловчанският Гавриил. Известен факт е, че именно той преди време прехвърли огромна сума пари от БПЦ на сметки на руската православна Църква, уж за да ги спаси от разколниците. По-нататъшната съдба на тези средства тъне в мрак, но наскоро на светло излязоха нотариалните актове на няколко имота, които владиката е закупил и препродал само в София. Разнообразни политически пристрастия пък демонстрира Старозагорският Галактион. По време на Великото народно събрание той се изявяваше като народен представител от СДС, но по-късно смени ориентацията и заложи на приятелството и подкрепата на кликата на Иван Славков-Батето.

Говори се, че на натиска от страна на Батето светият отец дължи избора си за владика. Галактион имал приятелски връзки сред редиците на НДСВ, БСП и някои финансови кръгове.

Според общото мнение най-хитрият играч в Светия синод е Варненският Кирил. Изключително комбинативен, след заболяването на патриарха Кирил успя да се докопа до мястото на и. д., т. е. до негов заместник, избутвайки арогантно своите събратя. А това не е случайно. Известно е, че той е племенник на генерала от ДС Хр. Маринчев, отговарящ за кадрите в Църквата по Татово време. И че като агент на ДС е бил екстрадиран от Гърция, където е учил. И до ден-днешен Варненският владика държи мрежата от агентурни връзки у нас и в чужбина, наследени от височайшия роднина. Светиня му не се свени да има галантни отношения с всички политически и финансови сили, които може да са му полезни. Последният му флирт е с “Атака”, чийто вожд се обяви за защитник на интересите на БПЦ.

На фона на разнопосочните уклони на Кирил,  политическите пристрастия на владици като Видинския Дометиан и Русенския Неофит изглеждат чисти и прозрачни като света вода ненапита. Те не изменят на своите топли чувства към Русия, които останалите им събратя се опитват да прикриват.

Откровено червеният Неофит е любимец на президента Първанов и евентуален избраник на червеното мнозинство за бъдещ патриарх. Дори е подарил на президента диск от последния си албум с източноцърковни песнопения, наречен “Пост, покаяние, Възнесение”. Като духовен син на патриарх Максим Русенският владика Неофит като че ли най-много се зарадва на оздравяването на Светейшия, надявайки се патриархът да го защити и да озапти донякъде арогантното отношение на Кирил към останалите владици.

Видно е, че поне засега синодалите не са особено притеснени от хала на БПЦ и здравето на патриарха не е първата им грижа. На последното заседание на синода Ловчанският Гавриил си извоюва да води на Атон делегацията за Гергьовден.

Галактион пък ще служи в Одрин и с правителствени лица ще посети Рим и гроба на Св. Кирил в базиликата “Сан Клементе” по случай 24 май. Варненският Кирил, който на Велика събота донесе от Йерусалим Благодатния огън, за по-кратко мина през Виена. Същия ден пък Великотърновският Григорий получи за Великден подарък – ключовете на нов Фолксваген 5 – от шефа на “Авточойс” Николай Ашиков. Епархистите му обаче получиха друг “подарък” – на хълма “Света гора” ще бъде издигнат масонски храм. Първият камък на градежа бе поставен в навечерието на Великден със специален ритуал от великия майстор Петър Калпакчиев. Масонството е разделено на синьо и червено според степените, а най-голямата привилегия на масоните е да четат и тълкуват Библията без указанията на свещенослужител.


Така че е възможно, след като светите отци от синода са обърнали Църквата на безплатен политически и финансов пиар, някои обикновени християни да изпаднат в ултраортодоксални уклони. И да поискат оставката на висшия клир под страх от смъртно наказание.

в. Седем, бр. 17, 3-9 май 2006

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...