Скоропостижният залез на един архонт



Източник: в-к Политика

Бизнесменът Слави Бинев ще се окаже най-кратко просъществувалият архонт на православието.

На 24 януари – само три седмици, след като бе въведен в титул от старозагорския владика Галактион, той научи, че титлата е недействителна. В този ден Светият синод излезе с единодушно прието изявление, че титлата архонт в Българската православна църква (БПЦ) не съществува. Синодът обяви за недействителни удостояванията със званието архонт от представители на БПЦ.

"В наградния фонд на Българската православна църква и нейните поделения – епархии, манастири и прочие, не съществува званието архонт, то не може да бъде давано от нейно име и не се признава за българско църковно отличие".

Така завършва засега скандалът, който за броени дни се разрасна от църковен в политически и дори заплаши да прерасне в междудържавен, след като бе намесен и Ватиканът.

Скандал, който започна с едно невинно съобщение, че Слави Бинев е бил въведен в почетната титла в Рим, като "по желание на монсеньор Бърнард Лоу, кардинал на САЩ, символичният акт бе извършен във великата катедрала "Санта Мария Маджоре".

Историята на една измама

Визитата на дядо Галактион в базиликата "Санта Мария Маджоре" е била приета като "рутинна", твърдят пред "Политика" божиите служители в храма.

Писмото, че българският владика иска да посети базиликата, е получено лично от кардинал Бърнард Лоу, който е неин предстоятел. Кардиналът е и единственият, който е виждал документа от България. Негово високопреосвещенство не отговори на въпросите на вестника, които му бяха изпратени по факс. Пъзелът за българската визита обаче се сглобява по разказите на неговите подчинени в базиликата.

Кардиналът предава, че има такова искане на своя наместник – монсиньор Гранито Таванти. Нищо нередно, още повече че според каноните и на православни, и на католици, духовник от едната църква може да посещава храм на другата и даже да служи в нея, стига да не е съвместно с неговия "колега".

"Така сме срещали не само други български, но и руски, гръцки, румънски висши православни духовници", разказва монсиньор Таванти.

Без да се двоуми старши клисарят фрате Анджело вписва в църковния дневник: „З януари – посещение на един митрополит от България".

В уречения ден митрополит Галактион пристига с голяма делегация в папската базилика. С него е йеромонах Дионисий, който е близък сътрудник на епископ Тихон в Западно- и Средноевропейска епархия.
На 3 януари обаче кардинал Лоу отсъства от Рим. Българите са посрещнати от монсиньор Таванти, който им разказва историята на катедралата. После дядо Галактион отслужва литургия.

Ето разказът на дежурния по църква фрате Мартино, който обяснява със заекващ глас: „Ами, бях там и всичко видях. Дойде митрополитът, с него бяха и други хора, говореха си на техния език. Май и не ме забелязаха. По едно време видях, че митрополитът започна да нарежда нещо, а пред него с преклонена глава стоеше цивилен мъж.

После като че ли се прегърнаха, другите се поздравиха и се разотидоха. Помолиха се и на Богородица, така, както правят тук всички православни и католици…"

Божиите служители така и не разбират, че в храма е бил извършен ритуал по въвеждане в архонтство.

За това не разбира и посланикът на страната ни във Ватикана Валентин Божилов, който дори не е знаел за посещението. "Научих за това от медиите", каза Божилов пред "Политика"

Що е то архонт?

В Българската православна църква титлата архонт е съществувала до падането ни под турско робство. В момента източноправославните могат да получат благословията само от Вселенската патриаршия в Константинопол.

Титлата архонт означава буквалнo "велик пазител". Архонтът се удостоява от Негово светейшество Вселенския патриарх за вярна служба към църквата, всеизвестна, видна и всепочитана и водеща роля в Православната църква, пише в сайта на архонтите.

Свещен дълг на архонта е да защитава и развива вярата и традицията. Главната му грижа е да пази и развива Вселенската патриаршия в нейната мисия. Той също трябва да е загрижен за човешките права, благоденствието и общото благосъстояние на църквата. Тъй като тази религиозна позиция е значима, се разглеждат най-задълбочено вярата и самоотвержеността на кандидата, като той би трябвало да даде обещание за усъвършенстването на църквата, енорията, митрополията и общността като цяло. Статутът на архонт не е част от църковната йерархия, а е само почетна титла.

През 1963 г. архонтите са организирани в орден, наречен на Свети Андрей, в който фигурират имената на редица видни личности. Архонт е например Михаил Горбачов, а също и директорът на Дирекцията по вероизповеданията проф. Иван Желев, който по неговите думи получил титлата в знак на благодарност за неговата преводаческа дейност.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...