Стандарт: Всяка болница с поп и психолог



болничен параклис "Св. Мина", Ракова болница, София Източник: в. Стандарт, бр. 4967

Всяка болница ще има поп и психолог. Това реши парламентът вчера, след като прие три закона за защита на пациента на първо четене. От тях ще бъде изготвен общ проект за второ гласуване. Правото на поп и психоаналитик е записано в проекта на БСП. Идеята е към болниците да има свещеник, който да се отзове, ако пациентът има нужда от него, обясни д-р Ива Станкова. Тя допълни, че и сега някои лечебници разполагат с психоаналитик.

Законът ще сложи край на дългите опашки пред лекарските кабинети. Той задължава джипитата да правят списък на чакащите и да им посочват деня и часа, в който ще бъдат прегледани. За неспазване разпоредбите ще бъдат налагани глоби до 1000 лв. Лекарят е длъжен да обясни точно диагнозата на болния. Ако той е чужденец, трябва да му се осигури преводач.

При второто четене на закона се очаква разгорещен дебат за ефтаназията. Тя е забранена, но в същото време текстове от закона позволяват лекарите да не правят нищо, ако пациентът откаже кръвопреливане или пък е на гладна стачка. Ще се създаде здравен омбудсман за оплакванията на болните. Предвижда се да се създаде национален орган от 17 членове, който да защитава правата на пациентите. Според проекта на НДСВ касата е длъжна да отговори на всяка жалба от пациент в седемдневен срок. Проектът на ДСБ иска разследваща комисия, която да проверява сигналите. Националният рамков договор да се подписва с наши пациенти, настояха вчера 14 пациентски организации. Те искат да имат "свой човек" и в Управителния съвет на НЗОК.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...