Стандарт: Дядо Кирил разтоварва от службите със спорт



Източник: в. Стандарт, бр. 4897, 25 август

Никой в морската ни столица не се учудва, когато на мачовете между общинари и журналисти за отбора на кмета с № 2 тича невисок, но набит човек с дълга брада. Всички знаят – самият Варненски и Преславски митрополит Кирил брани вратата на властта. Както и приляга на човека, имащ духовна власт над православните в Североизточна България. А след заболяването на патриарх Максим владиката вече "играе" номер 2 и в БПЦ. Поне засега.

Дядо Кирил е роден през 1954 г. в шуменското село Царев брод като Богомил Ковачев. Завършва Софийската семинария. Започва да следва богословие в Атина, но се дипломира в Софийската духовна академия, а докторат защитава в Москва. През 1980 г. е вече протосингел на Сливенската митрополия и е възведен в сан архимандрит. През 1988 г. е ръкоположен за епископ, а през 1989 г. става Варненски и Преславски митрополит – най-младият владика в БПЦ. Какъвто е и до ден днешен.

В началото на демократичните промени мнозина го обвиняваха за връзки със сенчестия бизнес, с украинската мафия и какво ли още не. Нищо не се доказа, но факт е, че единствено в неговата епархия разколниците не посмяха да изпратят алтернативен владика. А също и това, че дядо Кирил явно се разбира добре с бизнесмените. Които преди седмица откупиха за него историческия манастир в Патлейна.

Дядо Кирил не крие подробности от частния си живот. Признава си, че е яростен фен на ЦСКА. И освен футбол играе билярд и тенис. Без да е чревоугодник, обича да готви по рецепти, които научил от атонските монаси. Зиме не се отказва от чашка ракия, но по принцип обича червеното вино. Следи внимателно новините по телевизията и вестниците, за да бъде в час с политиката. "Църквата е в този свят и трябва да се съобразява с порядките му", обича да повтаря той. Затова не пропуска светско мероприятие. И сам организира научни конференции, посветени на историята на християнството в епархията му. Под негово ръководство действат обществен комитет "Православни ценности" и първият младежки център, чиято основна цел е да се помогне на наркозависими. Всичко това не означава, че дядо Кирил пренебрегва чисто духовната си мисия. Едва ли има друг български владика, който през последните години да е събрал толкова реликви, колкото Варненският митрополит. Сред тях са частици от мощите на св. Андрей Първозвани, св. Йоан Златоуст, св. Николай Мирликийски и на ред още светии. Някои от тях са дар и от католически епископи.

Мнозина смятат, че Варненският митрополит работи упорито за имиджа си с оглед един предстоящ избор на нов патриарх. Той упорито отрича това и оправдава своята активност с думите на св. Павел, че църквата трябва да ходи при хората.

Едва ли дядо владика е съвсем искрен, като твърди, че не сънува бялото патриаршеско було. Но той сигурно е чувал католическата поговорка, че който влиза в конклава като папа, си излиза пак кардинал. И е наясно, че тази формула в голяма степен важи и за един православен събор. Затова и бяга от тази деликатна тема като дявол от тамян.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...