Стандарт: Новият храм с най-много сватби


Източник: в. Стандарт, бр. 5006

Миряни от цялата страна идват да запалят свещ и да се помолят пред уникалния олтар на църквата "Св. Висарион Смоленски"

От пет месеца Смолян не е същият. С откриването на църквата "Свети Висарион Смоленски" на 2 юли градът се превърна в духовен център на Родопите. Самият храм се утвърди като най-голямата забележителност в региона. Той е уникален не само с монументалната си архитектура. Пълен е с живот, защото потокът от хора тук не секва, твърдят местните хора. Църквата не е затваряна нито за ден след освещаването й през юли. Вратите на храма са отворени от 7 до 19 часа. Хиляди са минали да се помолят и да слушат църковните песнопения. По празниците тук се черкуват християни от всички крайчета на родината. На излизане от храма всеки се зарича отново да се върне в Смолян и в църквата.

От откриването на църквата са извършени над 37 кръщенки и 15 венчавки, с гордост пресмята отец Димитър Михайлов. Графикът на свещеника е запълнен за седмици напред. Другите църкви имат три пъти по-малко обреди, и то за цяла година, казва Михайлов. За светите ритуали в родопския град идват семейства от Пловдив, Стара Загора, Бургас, София, Варна, Хасково. Гостите са най-много в неделните дни и по празници, когато храмът е огласян от великолепното пеене на смесения хор при читалище "Христо Ботев" в града. Сред посетителите има и много деца. Малката Никол е една от тях. Всеки ден момиченцето бута големите ковани порти и се втурва към иконите, изложени във фоайето. Любимата й е на св. Никола, разказва клисарката на църквата. Уникална икона на Св. Богородица с младенеца, покрита със сребърен и златен обков, е поставена на десния проскинитарий. Тя е дарена от главния ктитор адвокат Тодор Батков още при първата копка на храма през април 2002 г., когато бяха осветени основите. Донесена е от Божи гроб, където г-н Батков решава да съгради църква в България. Лично дарение от семейството му са и 11-те камбани, които огласят Смолян при всички празнични служби.

Предстои мащабно стенописване на вътрешния параклис "Свети Теодор Тирон", закрития нартекс, купол и олтар, за които са необходими приблизително 1 милион лева. Отец Михайлов се надява, че за 50-годишния юбилей на Тодор Батков ще започне изписването на "Свети Висарион Смоленски". Дотогава трябва да са приключили подготвителните работи и изборът на проект за стенописите. Специалната трислойна мазилка ще бъде напълно суха и готова за изрисуване. Едва тогава в криптата ще бъдат изложени уникалните икони от семейната сбирка на фамилия Баткови. С личната колекция, дарена на храма, съдържаща 30 икони, ще се основе храмовата сбирка. Семейството дълги години е събирало уникалните реликви. Всяка от тях има сертификат, а най-старата датира от ХVIII век. Вече се обзавеждат неделното училище, библиотеката и криптата. Само преди седмица Регионалната библиотека в града дари на храма 150 тома църковна и възрожденска литература. Истинското великолепие на храма обаче ще се разгърне, когато той бъде изписан и довършен.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...