Стандарт: Папата благослови Светия граал


сн. ЕПА/БТАИзточник: в. Стандарт, бр. 4851

Бенедикт XVI защити семейството пред 1 милион; Раздадоха 100 000 бели рози в чест на главата на Римокатолическата църква

С тържествена меса на открито папата закри вчера Петата световна среща на семействата, като подчерта, че семейството е "основано на нерушимия брак между мъж и жена". Това стана пред погледа на над 1 млн. поклонници от цял свят. Пред тях, испанското кралско семейство и 3500 свещеници Бенедикт XVI освети реликва, за която се твърди, че е Светия граал. Тя бе използвана и от Йоан-Павел II през 1982. Жестът има голяма тежест според експертите на реликви. Светият отец прибегна до древен римски канон, употребяван от папите в ранната епоха на християнството. Така той утвърждава приемствеността между последната вечеря на Исус и настоящата меса.

Испанският премиер Хосе Луис Родригес Сапатеро, чието социалистическо правителство легализира гей браковете и въведе други либерални реформи, предизвикали недоволството на Ватикана, не присъства на месата. Но той разговаря с Бенедикт XVI, като правителствени източници нарекоха срещата "сърдечна". Те уточниха, че на нея не е имало упреци. Ватиканът запази мълчание за разговора.

Преди да се сбогува с множеството, папата още веднъж изтъкна, че бракът е устоите на семейството. "За да напреднем по този път на човешка зрялост, църквата ни учи да уважаваме и изживеем чудесната действителност на брака, в който са сплотени един мъж и една жена, който е причина за произхода на семейството." И след аплодисментите на присъстващите добави, че е наш дълг да помогнем на тази институция, която е гаранция за сигурност и достойнство, равенство и свобода на човешката личност.

"Когато едно дете расте, чрез връзката със своите родители то става част от семейната традиция, която има дълбоки корени. Получава като дар живота и опита на предшествениците си. Дълг и право на родителите е да предадат това на децата си", каза Бенедикт XVI. Той подчерта, че произходът на всяко човешко същество не е плод на някаква случайност, а част от Божествения план.

Зад огромен олтар, украсен с 6 хил. цветя, бе отредено специално място за отпразнувалите златна сватба. На церемонията бяха раздадени и 100 хил. бели рози. Градската управа на Валенсия зарадва папата с негов бронзов бюст, дело на Насио Баяри. Статуята е оцветена в зелено, тежи 100 кг и е едва 80 см висока. Скулпторът е издялкал стотици ликове на видни особи. За бюста на папата коментира, че е акцентирал на интелектуалното излъчване и полуусмивката.

Преди да закрие месата, Бенедикт XVI обяви, че домакин на следващата световна среща на семействата ще бъде столицата на Мексико през 2009 г. Светият отец бе съпроводен от кралското семейство до самия самолет, където след топло сбогуване отлетя за Рим.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...