Стандарт: Пет хиляди поклонници пълнят храма в Смолян


Източник: в. Стандарт, бр. 4842, 1 юли 2006

Станишев, министри и дипломати палят свещи пред олтара на новата църква

Ако днес край морето посрещат Джулая, утре Родопите ще празнуват утрото на своя нов храм.

Над 5000 поклонници от цялата страна ще се съберат в Смолян за освещаването на църквата "Св. Висарион Смоленски". Ритуалът започва още на 1 юли вечерта със служба на Негово високопреосвещенство Пловдивския митрополит Арсений. За празника са поканени православни архиереи и главите на католическото, арменското, протестантското и еврейското духовенство.

Четири години след първата копка, на 2 юли, с водосвет и литийно шествие величественият смолянски храм ще оживее. Сред гостите ще бъдат премиерът Сергей Станишев, министри, дипломати, изявени представители на културния, обществения и политическия живот в България.
Под екота на 11-те камбани на храма кметът на Смолян Дора Янкова ще връчи почетни знаци и грамоти на семейство Здравка и Тодор Баткови. Те са удостоени със званието "Почетен гражданин на Смолян" заради изключителния им принос за съграждането на църквата и духовното развитие на града.

Обновеният от общината площад пред светата обител пък ще получи името "Свети Висарион Смоленски". На 26 юни 2007 г., когато църквата ще чества първия си храмов празник, тук ще бъде издигната скулптурна композиция на свети Висарион, последния български епископ в Родопите. Средствата за паметника ще се съберат от благотворителните картички, благословени от Пловдивския митрополит Арсений. Тяхната продажба започва още от утре.

След литургията и официалното тържество за гостите ще бъдат сложена благословена трапеза. Агнешки курбан и продукти за 500 лв. ще получат и 5 социални и детски домове в района.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...