Стандарт: Първанов и Стоичков спасяват Зограф


Президентът Георги Първанов даде старт на националната кампания за възстановяването на източното крило на Зографския манастир в Света гора. Вчера следобед той пристигна в Банско. С него бе и Христо Стоичков, който е в организационния комитет.

След като поднесе цветя на паметника на Паисий Хилендарски, държавният глава присъства на първото събрание на инициативния и на организационния комитет в залата на читалището. За председатели на инициативния комитет бяха избрани кметът на Банско Александър Краваров и Неврокопският митрополит Натанаил. Начело на организационния комитет е проф. Михаил Енев.

Поне два милиона евро са нужни за ремонта на източното крило на Зографския манастир, известно като Банската махала.

"Съпричастен съм към тази идея, която иска да възстанови една българска светиня. Бил съм в Зографския манастир, но усещането не може да се разкаже.

Трябва да помним, че сме запазили вярата си през турското робство благодарение най-вече на манастирите", заяви Първанов.

Публикувано във в. Стандарт, бр. 4672, 11 януари 2006

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...