Стандарт: Разпъват палатки за чудотворна икона



Цял ден вчера в Бачковския манастир боядисваха червени яйца, сн. СтандартБоядисаха 2006 яйца в Бачковския манастир

2006 яйца боядисаха в прочутата кухня на Бачковския манастир за Великден. Светата обител е известна с това, че не купува, а произвежда яйцата в личното си стопанство. Месец преди празника монасите ги събират, за да ги раздадат на богомолците за Възкресение.

Според местната традиция всички яйца се шарят в червено, а първото се оставя пред чудотворната икона на св. Богородица в манастирската църква. От първите боядисани яйца по нареждане на игумена дядо Борис тази година бяха заделени за Патриаршията и лично за патриарх Максим. Останалите ще бъдат раздадени на миряните в празничната нощ. Социално слабите пък ще бъдат почерпени с традиционния агнешки курбан с джоджен. В двора на манастира още в четвъртък бяха заклани няколко агнета и овце за гощавката. Големият курбан, който обителта дава, е на втория ден от Великден, когато се прави и литийно шествие с манастирската чудотворна икона. Монасите от Бачково вече се подготвят за тържественото й изнасяне от църквата, което е само веднъж в годината – на Възкресение. Литийното шествие тръгва от манастира към местността Клувията, където е била открита иконата. В него участват стотици богомолци от страната и чужбина. Очаква се те да окупират Бачково още от предния ден и да нощуват пред портите на манастира с надежда за здраве и изцеление. В ранни зори на следващия ден миряните бързат да запалят свещ, да се помолят за здраве и да целунат образа на Божията майка. В литийното шествие се включват хора от всички възрасти. Дори тези с патерици като по чудо преодоляват пеша 6-километровия стръмен път до пещерата, където преди 4 века иконата била скрита от турските нашественици. През последните години Бачковският манастир надмина по популярност дори Рилския. Годишно тук идват над 200 000 души, сочи манастирската статистика. За удобство на богомолците миналата година бяха подменени всички пейки в обителта и бе отворено заключеното от 20 години ново крило. Атракция за туристите пък е манастирската изба, в която може да се опита прочутата джинджифилова ракия и вината, приготвени от монасите. Тази година за Възкресение Христово в манастира очакват поне хиляда православни християни от различни краища на страната и чужбина. "Божа работа, колко хора ще дойдат, но ние трябва да сме готови да посрещнем всички", обяснява игуменът на светата обител архимандрит Борис, който още в началото на седмицата бе организирал манастирските работници да стегнат спалните помещения. В тях има общо 200 легла, които вече са резервирани от богомолците за празника. От година са отворени и 15-те луксозни стаи в южното крило. Всички те са със самостоятелни сервизни помещения и тъй като не отстъпват по обзавеждане на тризвезден хотел, са запазени още от миналия месец. Тези, които не са успели да си резервират легло, преспиват на палатки или в колите си по многобройните поляни около светото място.

Пращат на Максим “джинджифирова” ракия

Близо тон ракия и три пъти повече вино са произвели и бутилирали монасите от Бачковската обител още в края на миналата година. Питиетата са прилежно пазени за предстоящите празници в избите на манастира. Сред най-тачените местни марки е прочутата "джинджифирова" ракия, която се приготвя от плодовете на дървото в манастирския двор. Нейните количества обаче са ограничени. Заради уникалността на ракията от манастира още преди месеци решиха, че тя трябва да се патентова. Така некоректни търговци и производители няма да могат да спекулират с марката. При защитата на патента ще спрат и злоупотребите с името на манастира за рекламна цел, обясняват още монасите. Патентованите манастирски напитки няма да се използват за търговия, защото манастирът не може да плаща за акцизи или пък да произвежда промишлени количества. Ракията и вината ще са само за вътрешна консумация и за почерпка на гостите. За Великден по традиция всичките над 50 служители в манастира получават по две бутилки вино и две шишета ракия. Отделно всеки високопоставен гост, който посещава светото място, си тръгва с подарък от емблематичните еликсири. Част от произведените в манастира напитки отиват и за представителните нужди на патриарха. Така, като му дойдат гости, патриарх Максим ги черпи или с нашата "джинджифирка", или с троянска сливова, похвалиха се още от Бачковската обител.

в. Стандарт, бр. 4772, 21 април, 2006

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...