Стандарт: Румънец пребори 5-има русенци за кръста


Източник: в. Стандарт, бр. 5027

Петима русенци скочиха за кръста в Гюргево навръх Богоявление. Българите преобладаваха в 8-членния отбор на гмуркачите, но шансът не беше на тяхна страна. Пръв до кръста стигна 40-годишният моряк от Галац Габи Куза.

Въпреки това русенците, предвождани от 29-годишния търсач на силни усещания Тодор Пасев, получиха поощрителни парични награди. Те обаче дариха парите на гюргевски дом за сираци. Ритуалът с хващането на кръста се изпълнява за първи път в Гюргево от Втората световна война насам, обясни 70-годишният Александру Йорголеску. Той е баща на бившия румънски футболен национал Джино Йорголеску. Традицията била прекъсната от режима на Чаушеску и вчера гюргевци бяха изключително горди да присъстват на нейното възстановяване.

Не можахме да се ориентираме къде точно ще хвърлят кръста и това малко ни забави, обясни Пасев, който пет пъти е стигал пръв до него в България.

В същото време 18-годишен кикбоксьор извади разпятието от Дунав в Русе. Абитуриентът Томислав Рачев бе най-бърз от 12-те смелчаци, скочили в студените води на реката.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...