Стандарт: Смолян сбъдна мечтата си за храм



Източник: в. Стандарт, бр. 4832

"Моят дом ще се нарече молитвен дом за всички народи." (Исайа, 56:7)

Втората по големина православна катедрала у нас бе вдигната за 4 г.

На 2 юли 2006 г. в Смолян ще бъде тържествено осветен катедралният храм "Свети Висарион Смоленски" – първата нова църква в града за последните 130 години.

Вяра без дела е мъртва, е казал апостол Павел. Дали ще бъдат духовни или материални, е без значение. Важното е те да свидетелстват за искреното желание да се следват Божиите повели за мир на земята и добра воля между хората.

А няма по-добре дело за Бога и Неговата църква от това да съградиш храм. Защото Божият дом, в който вярващите отправят своите молитви, е отворен за всички – и за християни, и за друговерци. Още по-богоугодно е, когато той се изгражда в град като Смолян, където нова църква не е строена от 130 години.

Още след началото на демократичните промени местната общественост се зае да осъществи своята стара мечта за издигането на голяма църква. Идеята е храмът да носи името на местния светец Висарион Смоленски. За целта се създава Сдружение "Свети Вмч Висарион Смоленски" с председател Здравка Баткова.

На 2 юли тази мечта ще стане реалност – ще бъде осветена тържествено църквата "Свети Висарион Смоленски". За събитието са поканени президентът Георги Първанов, премиерът Сергей Станишев, министри, депутати и митрополити от Светия синод, представители на други вероизповедания. Това стана възможно благодарение на инициативата на собственика на в. "Стандарт" адвокат Тодор Батков. Той е и главният ктитор на църквата, осигурил над две трети от необходимите за целта средства.

Няма нищо по-увличащо от личния пример. Скоро по сметката на сдружението идват и други постъпления. Всеки дарява според възможностите си – от 20 до 2000 лева. Но от сърце и с радост, че е вградил частица от себе си в бъдещия храм.

Освен пари може да се дарят труд и талант. Както правят смолянските архитекти начело с Антон Тодоров, които изготвят безплатен проект на храма. Общинският съвет пък осигури необходимия парцел. Така църквата се издига в центъра на Смолян – там, където някога е имало гробище и параклис. Тя е разположена на главния булевард на града, в съседство с паркинга на здравната каса и Планетариума. Мястото е удобно за придвижване на богомолците. Осигурено е достатъчно пространство и за обикаляне на храма на Великден и при литийни шествия. Помислено е и за двуетажна къща за бъдещия свещеник.

Началото е положено на 7 април 2002 г. – Трета Неделя на Великия пост – Кръстопоклонна. Тогава се освещава основният камък на катедралния храм. Водосветът за здраве и успех се извършва от Пловдивския митрополит Арсений в съслужение със свещениците от Смолянската духовна околия.

Днес, четири години по-късно, словото стана плът. Вторият по големина в България православен храм е вече реалност. Това наистина е най-внушителната и модерна църква на Балканите. Наосът (основното помещение) е с размер от 382,00 кв. м. Което означава, че може да побере до 500 черкуващи се. Куполът е с диаметър 17 метра. Базата му е остъклена и така в храма има естествено осветление. Иконостасът е от три части и с три врати, дело на проф. Кънчо Цанев. Камбанарията е висока цели 32 м. Пак в храма, но обособени ще функционират баптистерий (параклис за кръщение) "Свети Тодор", помещение за музейна сбирка, неделно училище и синодална библиотека.

Така новият храм ще бъде не просто дом за молитви, а истинско културно-религиозно сърце на Родопите. В което новите поколения ще могат да почувстват с душата, сърцето и разума си, че Бог е преди всичко любов.

11 камбани ще зоват миряните на молитва

На 30 септември 2005 г. бяха осветени 11-те камбани на храма "Св. Висарион Смоленски". Тържественият водосвет извърши архиерейският наместник отец Михаил Михайлов в съслужение с трима свещеници от Смолян и Чепеларе.

Всяка от отлетите в Русия камбани е със собствено звучение и тоналност. Най-тежката е 2 тона, следващата е един тон, третата – 850 кг. А най-малката тежи само 8 кг. Екип руски специалисти инсталира камбаните.

Освен със звука си те са уникални и с инкрустираните по повърхността им образи на светци. Над тях се чете надпис на църковнославянски с името на храма и ктитора – г-н Тодор Батков, чието семейство дари и камбаните.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...