Стандарт: Строят наш културен център в бившия монетен двор на папата



Източник: в. Стандарт, бр. 4888

Общината на Рим ни дава имота на концесия за сто години; Родопски туи ще никнат до Ватикана

Само на 800 метра от Ватикана след една година ще расте българска гора. Почти до сърцето на папския престол ще се издигне наш културен център, в чийто двор ще бъдат засадени български дървета и билки.

Мястото, на което ще се вдигне сградата, преди сто години е било филиал на монетния двор на Ватикана и в него са се секли папски скуди.

След това го зарязват и запустява, а в момента е обраснало с растения и пълно с изпочупени керемиди, призна създателят на проекта за българския център арх. Бойко Кадинов. Общинският съвет на Рим е дал мястото на концесия за сто години на българо-италианска фондация. Поставено е условие обаче за строежа да се използват старите тухли и керемиди на сградата, така че да се съхрани автентичният вид на градския център.

Точно заради това от каменния паваж на Рим в българското пространство ще се влиза директно на площад с дървен паваж какъвто е имало в България преди сто години. Той ще представлява едновременно площад, театрална зала, галерия в зависимост от това как ще се преобрази сградата в момента. Самата тя е покрита, но на места през покрива преминават високи български дървета, които достигат до втория етаж и правят сянка на хората, които пожелаят да пият кафето си в заведението отгоре.

"Избрали сме дърветата да бъдат туи от Родопите, за да създадат българска атмосфера", каза архитектът. В допълнение под специални стъклени похлупаци ще се съхраняват хербаризирани треви и билки, характерни само за България. Така авторите на идеята смятат да вградят българска атмосфера в сърцето на Рим, без да развалят неговия вид.

"Ще използваме старите тухли и ще ги впишем в гледката, но мислим да направим специални стъклени екрани в стената, по които ще текат думи от текстове на Кирил и Методий, изписани на глаголица. Така най-плътно ще доближим различните времена и религии в едно цяло", казва арх. Кадинов. Денем сградата ще изглежда като направена от обикновени тухли, а вратите към площада ще са отворени.

Вечер стъклените порти ще се затворят и ще се превърнат в екрани, които излъчват реклами на България, български музикални клипове, както и обяви на фирми, които търсят местен бизнес партньор.

"Залата, която сме предвидили в основата, може да бъде място и за театрални постановки, и за изложби, и за бизнес изложения – така че се надяваме от нея да се заинтересуват и фирмите в България и Италия. Напоследък има все повече италианци, които търсят контакти с нашата страна, и се надявам това да не е просто едно място за изложби, а и за реални контакти между фирми от двете държави", каза Кадинов.

Фондацията, която организира строежа, вече има подкрепата на културното министерство.

Преди няколко месеца те са направили специално представяне на родната култура в Италия с участието на Теодосий Спасов и са успели да го убедят да се включи пак. Точно за това има и сглобяема сцена от подвижни модули, която предполага изнасяне на "комедия дел арте", каза арх. Кадинов.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...