Стандарт: Учат Библията в час по литература


Библията ще е една от първите книги, които петокласниците ще учат в час по литература от есента. Това показват новите програми на просветното министерство. Задължителните произведения са групирани в три раздела: митологични, легендарни и приказни фолклорни текстове.

По първия раздел децата ще се занимават с първите две глави от книгата "Битие", в които се разказва за сътворението на света и прогонването на Адам и Ева от рая. Трябва да схващат понятия като общност, род, семейство, кръвна и брачна връзка, ценностна родова общност и др., е записано в изискванията на МОН за учебната програма. Основен критерий за букварите ще е да са структурирани така, че учениците да се запознаят с представите на различни народи за създаването на света. Ето защо ще влизат още старогръцки, скандинавски, еврейски, арменски и ромски митове. Ще се учи за Зевс, борбата на олимпийските богове и титаните. Включени са още разкази за скандинавския леден великан.
Имир, раждането на арменския бог Вахагн и др. Едно от основните места в първия раздел заема еврейската приказка за слънцето и луната, която обяснява как е създаден лунният календар. Това е важно, за да се научат да разбират всички религии и етноси и да са толерантни към тях, смятат експертите. В новия учебник е включена и ромска песен в оригинал.

Тя е част от легендата за ромския цар Баба и царица Дай, които орисали сина си Ром да не намери място под небето, където да се засели, но въпреки това да бъде щастлив. Песента на въпросния момък е единственото произведение в учебника по литература, което ще се публикува не само в превод, но и в оригинал, отпечатано с латинската азбука. Тя вече е позната на децата от компютрите и ранното чуждоезиково обучение и няма да ги затрудни, смятат експертите. Учителите ще изпитват само върху българския превод, а не върху оригиналния текст. Той обаче ще направи учебника по-интересен за ромчетата, смятат съставителите на учебната програма. Първият раздел ще включва още български текстове за Крали Марко и тримата братя и златната ябълка.
Легендарните текстове във втората част ще са подредени според реда на религиозните празници през годната. Започват с ботевградската народна песен "Ой те дръвце, право дръвце", която е свързана с коледните празници. Ще се пее и традиционната "Стани нине, господине". Следват песни за кукерските празници и стихотворението "Възкресение" на Елисавета Багряна. След тях децата ще учат разказ за св. Георги и ламята, серия песни за Еньовден и легенда за св. Димитър. Веднага след православния светец идва урокът за мюсюлманския Курбан Байрам. Децата трябва да разберат общочовешките ценности, които се преплитат в различните религии.

Това е основната идея на авторите на новата програма. Това, което учебникът цели да им внуши, е, че в основата си всички религии имат еднакви корени и утвърждават едни и същи ценности. Трябва се да правят връзки между художествените произведения в буквара и реалния свят.

Към легендите са включени приказките на Шарл Перо "Котаракът в чизми" и братя Грим "Гъсарката на кладенеца". В раздела за фолклорни приказки пък влиза "Грозното патенце" на Андерсен. Експертите не успяха да обяснят защо тази приказка е обявена за народна. Според тях заглавията на разделите са условни и по-важното е децата да схванат основната идея на произведенията. Към фолклорната приказна част са включени още стихотворенията на Асен Разцветников "Приспивна песен" и на Иван Вазов "Родна реч". В нея са още истории за Хитър Петър, Златната мома, Крали Марко, Балканджи Йово и др. И тук е отделено внимание на основните етнически малцинства в страната. Ще се учат турската народна приказка "Главатарят, който искал да плени месечината" и арменската "Момче с крила". Избрани са едни от най-важните световни произведения в жанра, както и характерни текстове за нашата страна и най-големите ни малцинства, обясниха експертите от МОН. Новата програма влиза в сила от септември.

Публикувано във в. Стандарт, бр. 4721, 1 март 2006

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...