Стандарт: Ходжа и “Атака” се надвикват пред банята



Източник: в. Стандарт, б р. 4855

Дирекцията по вероизповеданията също поиска по-тихи призиви за молитва; Щом бият камбаните, и от минарето ще се пее, казват експерти.

Високоговорителите на централната джамия "Баня Башъ" в столицата да бъдат намалени, защото смущават спокойствието на столичани. Това поиска преди ден столичният кмет Бойко Борисов в писмо до главния мюфтия Мустафа Алиш Хаджи. Той направи обръщението след стартиралата подписка на "Атака" против силните микрофони, които призовават за молитва мюсюлманите. Главният секретар на мюфтийството Хюсеин Хафъзов заяви, че говорителите са достатъчно тихи и не смущават никого. Според експерта от Дирекция по вероизповеданията д-р Емил Велинов обаче още вчера Висшият мюсюлмански съвет е обсъждал въпроса и е решил да препоръча на ходжите да намалят звука.

Дирекцията по вероизповеданията се оказа в буквалния смисъл в центъра на конфликта между "Атака" и Главното мюфтийство за звуците от джамията "Баня Башъ", който се разгоря преди дни. Прозорците на експертите гледат точно към джамията – от едната страна, а от другата – към градинката, където "Атака" протестира и събира подписи против силата на високоговорителите.

"Когато запее ходжата, понякога ми затреперват прозорците – значи явно звукът е по-силен от позволеното", казва държавният експерт от дирекцията д-р Емил Велинов. "От друга страна обаче, редовно чувам как "Атака" пуска я Борис Христов, я други православни песнопения. А изрично знам, че кметството им е дало разрешение за протест, но без използването на озвучители. Сезирахме дори МВР, които установиха, че хората на Волен Сидеров също нарушават обществения ред относно силата на звука", допълни той.

Заради писмото на "атакаджиите" дирекцията е направила проверка на джамията. Установено е, че за микрофоните, макар и монтирани преди години, не е било искано одобрение от Столична община. "Това обаче не е толкова съществено, от мюфтийството обещаха, че сега ще поискат подобно разрешение. И ако спазват нужните децибели, може би няма да има проблеми. Освен това те са се ограничавали при отправянето на призива "Езан", за да щадят съня на хората, живеещи наблизо. Той е бил изпълняван само три пъти вместо пет, защото ранният е в 5,30, а късният – след 23 часа", поясни експертът. Той твърди, че писмото на "Атака" цитира една все още действаща наредба на общината от 1999 г., която обаче противоречи на новоприетия закон за изповеданията.

"Тази наредба дава на дирекцията ни много повече правомощия – включително и да освобождаваме ръководители на религиозни общности. С новия закон обаче ние можем само да сме посредници между държавата и съответната религия и да се стремим да бъде постигната толерантност. Смятам, че мюсюлманите, които винаги са били разбрани хора, ще се съобразят. Ние обаче в никакъв случай не можем да забраним призива "Езан", защото това ще накърни религиозните чувства на десетки хора, които изповядват тази религия. За тях това е също такъв символ на вярата им, каквото са и забулването, обрязването. За нас биенето на камбаните при молитва е подобен символ – значи ли това, че утре някой може да протестира против по-силните удари на камбаната", пита Велинов.

Според него писмото от дирекцията ще бъде предадено на "Атака" тези дни. "Надявам се намаляването на звука, за което вече сме се разбрали с Висшия мюсюлмански съвет, да спре протеста им и да не се стигне до нова ескалация на напрежението", каза специалистът.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...