Стандарт: Църквата вдигна поглед от пъпа си


Източник: в. Стандарт, бр. 4981, 16 ноември

И това чудо доживяхме – архиереите на родната православна църква пуснаха журналисти в Синодалната палата. И не само ги пуснаха, а им обясниха за какво иде реч. След което ги оставиха да снимат на воля и да задават въпроси. Поводът бе съвместната среща между изтъкнати български интелектуалци и Църквата по проблемите на насилието в училищата и въвеждане на вероучение в тях.

Явно най-сетне вятърът на промяната, започнала в България преди 17 години, задуха и в прозорците на синодалните старци. Те загубиха тези 17 години в разкол и борби за свещоливници. Но най-вече в битка със самите себе си. Не им беше лесно наистина на владиците да излязат на светло пред прожекторите на обществения интерес. Да реагират своевременно на някой наболял граждански проблем или драматично събитие. Да обясняват какво става в самата църква. С което дадоха повод на противниците си – и в раса, и в костюми – да наричат БПЦ "църквата на мълчанието". А на журналистите – да търсят странични източници на информация. И с охота да тиражират нелицеприятните факти за земното битие на клира.

Слава Богу, нашите синодални старци явно вече влизат в час. И разбраха, че повече не могат да мълчат, ако не искат да загубят и без това оредялото си паство. И че църквата е направена за хората, а не хората за църквата. А журналистите не хапят.

Така полека-лека и нещата в БПЦ взеха да си идват на мястото. А тя да се бори чрез слово със сектите, не да разчита на съда и полицията. Да ходи сама при хората, а не да ги чака да дойдат на крака в храма. И да се стреми да внуши на подрастващите кое е зло и кое – добро, не само като заклеймява порока.

Вчера председателстващият Светия синод митрополит Кирил обеща, че БПЦ тепърва започва да работи с различни обществени групи, за да търси заедно с тях решения на различни наболели проблеми. Дано наистина е така. И дано става по-бързо. Защото не само държавата, но и Църквата трябва да е готова за предизвикателствата, които ни очакват в обединена Европа.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...