Янтра днес: Шарлопов поема строежа на университетския храм


Великотърновски университетИзвестният предприемач Стефан Шарлопов поема строителството на храм във ВТУ, който ще носи името на св. Патриарх Евтимий Търновски. Строителните работи ще бъдат поверени на фирмата “Агро груп екзакт” и ще стартират на 3 март. В градежа ще бъдат вложени около 300 000 лв. В петък на мястото на бъдещата църква митрополит Григорий отслужи молебен в памет на светеца.

След Коледа правихме предаване за “Евроком” заедно със Стефан Шарлопов, кмета и дядо владика, а след това отидохме да пием по едно, разказа ректорът проф. дфн Иван Харалампиев. Аз се оплаках, че църквата не върви. Тогава моят бивш студент Шарлопов каза, че точно след 1 г. ­ на 28.12.2006 г. ще режем лентата. Аз му повярвах, защото го познавам. Други не вярват, но не вярваха и за хотел “Янтра”, който той възроди. Стефчо взе решението трезвен като водомер, увери с присъщото си чувство за хумор дядо Григорий.

Не е важно колко средства ще отидат за храма, важното е да стане, коментира Шарлопов. Това, че съм възпитаник на ВТУ, има своето значение. Последният средновековен български патриарх трябва да има нещо, което да бележи неговия живот, дух и принос за българщината.

Първата копка на новия храм бе направена на 20.01.2003 г. от патриарх Максим и целия Свети Синод. Църквата ще има застроена площ 288 кв. м и ще е по проект на арх. Т. Теофилов. Ще побира 250 богомолци. Предвидено е и оформянето на параклис, посветен на св. св. Кирил и Методий.

Публикувано във в. Янтра днес, 23 януари 2006

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...