За живота в света или съвременната проповед на православния християнин


С тези разсъждения бих искал да се включа в диалога по отношение на участието на Тодор Карагьозов в предаването „Биг Брадър 3”…

За тези православни християни, които живеят в света и не са се оттеглили в уединение да водят „невидимата бран”, винаги е бил актуален въпросът за отношението им към заобикалящият ги свят. Дали да се дистанцират от него или да бъдат една „друга” част в него? Дали всеки в своята си „градинка” трябва да следва думите на Спасителя:

„Идете по цял свят и проповядвайте Евангелието на всички твари. Който повярва и се кръсти, ще бъде спасен, а който не повярва, ще бъде осъден” (Марк. 16:15-16). Но как да стане това? Нали проповядват и католици, и протестанти, и сектанти, и будисти, и кришнари и тем подобни. По какъв начин да накараме хората да вярват точно на нас?

„Вие сте светлината на света. Не може се укри град, който стои навръх планина. Нито запалят светило и го турят под крина, а на светилник, и свети на всички вкъщи. Тъй да просветне пред човеците светлината ви, та да видят добрите ви дела и да прославят Небесния ваш Отец” (Мат. 5:14-16).

Ако вярваме в православието, то трябва да вярваме и в плода, който принася то. „А плодът на духа е: любов, радост, мир, дълготърпение, благост, вяра, кротост, въздържание” (Гал. 5:22, 23). Това е, което може да отличи нашата проповед – плодът на духа. „С това ще се прослави Моят Отец, ако вие принасяте много плод, и тогава ще бъдете мои ученици” (Йоан. 15:8).

В този дух аз лично определям участието на Тодор в шоуто като акт на поемане на отговорност към това, което става около нас. Чрез своята постъпка той свидетелства за православния светоглед и начин на живот. Той дава алтернатива на зрителите (предимно млади хора, незнаещи много за Бога) да изберат своя модел на поведение. Така малко от малко той променя света и може би и самия Биг Брадър.

А ако не издържи? Ако се съблазни и изложи? Ако само си навреди в това греховно предаване с тези хора с „либерално” поведение?

Като лична позиция бих цитирал св. Николай Велимирович:

„Милосърдна Богородице Небесна, опази всички, които са се запътили по пътя на праведността, да не се уплашат от грешниците и да не ги презрат. За да не ги направи страхът им богоиздайници, а презирането на грешниците – човекоубийци”(1).

И не трябва да забравяме, че не сме сами. По молитвите на Света Богородица, на преподобните наши отци, на всички светии и на нашите братя християни Господ Иисус Христос е с нас през всички дни до свършека на света (срв. Мат. 28:20).Също така и винаги да помним думите на Спасителя: „Аз съм лозата, вие пръчките, който пребъдва в Мене, и Аз в него, той дава много плод; защото без Мене не можете да вършите нищо” (Йоан. 15:5).

гр. София, 02 октомври 2006 г.

1 Епископ Н. Велимирович, „Езерни молитви”, стр. 152, изд. „Омофор”, София, 2003 г.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...