Истината, която убива и истината, която цери


Свикнахме вече от екрана да ни залива всякаква пошлост, предлагана ни в сигнално-жълта опаковка. Предавания по западен лиценз с богати рекламодатели и оглупели зрители. Предавания, които освен скъпите тоалети на участиците (когато изобщо имат нещо на гърба си) и потоци от словесна кал и жалки интриги, не могат да ни предложат нищо друго. Предавания, където и зрители и участници еднакво тръпнат от низки и безсъзнателни страсти във вихъра на евтини сензации. Свикнахме, но някои като че ли взеха да връщат погълнатото. Защото така става, когато се нагълташ с бълвоч…

 
Сега над нас се стовари поредният цепелин на абсурда с гръмкото заглавие „Цената на Истината”. А тези, които измериха истината, съответно я оцениха, слагайки й етикет – 200 000 лева. Само че тази истина е от такова естество, че би било по-добре да си остане под юргана, в тоалетната, гардероба или в най-добрия случай в главите на участниците. Защото тази истина, която сега ни се предлага от ефира на Нова Телевизия е отровен коктейл от срамни, нелицеприятни и гнусни малки и големи тайни, които човек трупа през целия си живот. Тайни, чието място на изричане не може, а и не бива да бъде телевизията.
 
Тези, които изричат своите истини не мога да определя по друг начин освен като жертви. А тези, които предлагат да откупят тези истини воайори-съблазнители. Увлечени от ставащото на екрана те дори не усещат стичащите се по брадата им лиги, докато съзерцават гротескните и перверзни пози на оплътскостените души на жертвите. Бъдете сигурни, че за подобен род зрелища воайорите-съблазнители биха платили повече от 200 000 лева, но така ще дадат да се разбере, че мястото им е в психиатрията, а не телевизионния екран. За жалост има и трета група участници – пасивните воайори – зрителите. Особено тези от тях, които с жадно удоволствие поглъщат накълцаната и сготвяна от кукловодите на шоуто, жертва.
 
Вече знаете какво се случва в този телевизионен декамерон. Жертвите изричат своите истини, които биват сверявани с детектор на лъжата и срещу това получават някаква сума пари. Това става пред очите на техните близки, които също вземат живо участие в шоуто, но които често пъти биват дълбоко наранявани от самопризнанията на участниците. После, след като бъде изцедена като лимон на жертвата обикновено й се подхвърлят 10-20 000 лева и я отпращат, за да се отвори място за следващата. Но ритуалът по добиване на истината остава непроменен, като една срамна история сменя друга.
 
Трябва да се признае, че предаването е гениално замислено за подобен род душевни дисекции. Все едно е сътворено в някоя нацистка лаборатория, където с префинена и садистична жестокост се стига до най-съкровеното в човека. Има нещо хем извратено, хем изтънчено в това детайлизиране на човешките слабости. Нещо достойно едновременно за Фройд, Пирандело и екзистенциалистите, които с мрачно наслаждение отлепяха струпеите на човешките душевни рани, човъркаха в тях и ближеха потеклата кръв. Но които не знаеха как да излекуват тези рани. 
 
Затова спирам със светските категории. И преминавам към духовните.
 
Тези истини, които са обект на толкова нездрав интерес, имат едно точно определено название в християнския морал – наричат се грехове. Тези истини си имат и едно точно определено място, където се изричат, за да бъдат заличени – Изповедта. Мнозина от българите смятат, че Изповедта е католическа запазена марка, като я свързват с малките кабинки, в които се намират свещеник и каещ се грешник, разделяни обикновено от тънка преграда. Но малцина знаят, че Изповедта е основен лечебен метод в Православната Църква от самото й основаване преди 2 000 години.
 
Величието на човешката душа е, че може да изрича и подобен род истини. Да ги назове с името им и да ги смекчи със сълзи на разкаяние. Но когато това стане пред очите на множество народ и на близките до сърцето й хора – това не само унижава човешкото й достойнство, но й отнема сладостта от освобождаването от тези тайни. И на тази душа вместо да й олекне, й става още по-зле, както се случило и с кръвоточивата, разпиляла всичкото си богатство по светските лекари, без да получи никаква полза, срв. Марк. 5:26.
 
В Православието Изповедта носи името тайнство. Всъщност тя е едно от седемте тайнства. Тоест, това е нещо, което се извършва скрито от хорските очи. Свидетел на това тайнство е само свещеникът, а по време на Изповедта мистично присъстват Бог и ангелът-пазител. И прошката, която свещеникът дава се усеща, но не се вижда, защото самото освобождаване от греховете се извършва от Бог и също остава скрито за очите. Но човек, както казах, след Изповедта чувства лекота, която го окриля и със сърцето си той усеща, че греховният товар е снет от раменете му и че му се дават сили да започне нов живот. Изповедта е мястото и времето, където и когато трябва да се кажат нашите срамни тайни, каквито и да са те. А не телевизионния екран, защото там тя вече няма да бъде тайнство. Изповедта е лекарството, което лекува наранената от греха човешка душа. А публичността е тази, която я убива и това всъщност е истинската цена на публично изречената пред камерите „изповед”.А на изречената в Изповедта истина цената, плащана от Самия Бог е чиста съвест, спокоен сън и небесен покой. И мисля, че това струва повече от 200 000 лева. Много повече.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...