Медии, експерти и журналисти в спор за свободата на словото


Източник: Всеки ден

Вестник "Новинар" показа карикатурите на Кадафи на международен форум

Ако не пробваме границите на свободата на словото, ще загубим всички свободи. Така журналистът от в. "Новинар" Владимир Дворецки защити публикуването в медията на датските карикатури на пророка Мохамед и на шаржовете на либийския говорител Муамар Кадафи, рисувани от български художници. Това стана по време на осмата годишна среща на Алианса на независимите прессъвети в Европа, която се организира в София от Националния съвет по журналистическа етика и от Център за развитие на медиите. Дворецки показа броевете на вестника, в които са публикувани карикатурите на Мохамед и на Кадафи, и обясни че изданието е публикувало и иранските карикатури, осмиващи Холокоста. Според карикатуриста на "Новинар" Чавдар Николов нещата трябва да се показват такива, каквито са, и затова вестникът е застанал зад инициативата да се публикуват датските шаржове.

Представителят на унгарският прессъвет коментира, че посочването на етническия произход на човек, който е извършил престъпление, не бива да бъде публикувано в медиите. Той посъветва журналистите да не се заслепяват от свободата на словото, тъй като назоваването на етническата или религиозната принадлежност на даден човек няма отношение към свободата на словото. Ако не можем да наречем един човек, че е циганин или българин, ще стигнем до абсурда, да не можем да го наречем мъж или жена, опонира Чавдар Николов.

От швейцарския прессъвет обясниха, че регулаторният орган е порицал вестник в Швейцария за това, че си е позволил да нарече двама души "черни африканци", вместо да използва думите анголец или само африканец. Някои медийни експерти казаха, че посочването на етническия произход на човек, който е извършил престъпление, граничи с езика на омразата. Представителите на медийните съвети на Норвегия и Дания, както и на Швейцария, защитиха правото на медиите да публикуват датските карикатури. От швейцарския прессъвет разказаха как в тяхната страна регулаторният орган е взел всички регламенти "за" и "против" публикуването на шаржовете на пророка Мохамед и накрая са решили, че те могат да бъдат публикувани, тъй като чрез тях не се дава отрицателна оценка за мюсюлманите изобщо, както и няма богохулство, а има само критика на тероризма. Всяко свобода трябва да се упражнява много внимателно и карикатуристите трябва да имат сериозен мотив да публикуват табута, коментираха медийните експерти от Европа.

Според представителя на норвежкия прессъвет липса на уважение към мюсюлманите има тогава, когато техните догми не могат да бъдат атакувани, а не когато се атакуват. Според него и мюсюлманите, и християните могат да бъдат обект на карикатурите. Председателят на комисията по жалбите в печатните медии Димитрана Александрова коментира, че по време на карикатурния спор в света у нас не беше структуриран подобен орган и затова нямаше единно становище на медиите, а всяко издание решаваше само, дали да публикува карикатурите. Представителят на британският прессъвет обясни, че основните медии в страната са решили да не препечатват датските карикатури, и отрече върху редакторите да е бил оказван политически натиск.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...