Патриарх Порфирий: Бог да донесе мир в Украйна и мир в нашите сърца



В проповед след богослужението в белградския храм „Св. Сава“ на Врачар Сръбският патриарх Порфирий призова сръбския народ коленопреклонно да се моли на Божията майка възможно най-бързо да се прекрати войната в Украйна, да се водят преговори и да се постигне мир.

„Нека Бог ни даде през този пост непрестанно да издигаме молитвите си към Пресвета Богородица и непрестанно да възкликваме „Радвай се, Невесто неневестна!”, и така чрез Нейното застъпничество, по Нейните молитви, Господ да посети нашето същество и да ни даде бодър и чист ум, и трезвено сърце”, обърна се към паството Предстоятелят.

Той призова вярващите да се молят за бързо прекратяване на войната в Украйна.

„Още веднъж напомням и призовавам всички нас да коленичим и покайно да се молим на Пресвета Богородица, за да се застъпи за нас пред Своя Син, така че войната в Украйна да бъде спряна възможно най-скоро, защото войната добро никому не е донесла. Да се седне на масата за преговори и да се постигне мир”, каза патриарх Порфирий.

Както отбеляза Негово Светейшество, мирът е нужен на всички, но особено е нужен днес в Украйна.

„Всички ние сме създадени по образ и подобие Божие и всички сме братя помежду си. Затова трябва да се молим на Пресвета Богородица и на всички светии, Господ, Който е Бог на мира, да донесе мир на Украйна, да донесе мир и в нашите сърца, в нашия град, в страната ни и целия ни регион. Така че тези, които преследват лични и кой знае какви други интереси, да смекчат тона си и да не предизвикват поляризация в обществото, която рано или късно може да се превърне в пълно неразбирателство и причина за конфликти“, предупреди патриарх Порфирий.

 

Източник: Православная жизнь

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...