Свети Силуан Атонски за покаянието



Преп. Силуан Атонски

Душата ми иска да познавате Господа и да съзерцавате Неговата милост и слава. На 72 години съм; скоро трябва да умра, и ви пиша за Господнята милост, която Господ ми даде да позная чрез Светия Дух; и Светият Дух ме научи да обичам хората. О, как бих искал да ви поставя на висока планина, за да можете от височината ú да видите кроткото и милостиво лице на Господа, и да се зарадват сърцата ви. Истина ви казвам: не зная в себе си нищо добро и имам много грехове, но благодатта на Светия Дух изглади многото ми грехове и сега зная, че който се бори с греха, Господ му дава не само прошка, но и благодатта на Светия Дух, Който радва душата и ú носи дълбок и сладък мир.

~~~

Господи, Ти обичаш създанието Си; и кой може да разбере Твоята любов или да ú се наслади, ако ти Сам не го научиш с Твоя Дух Свети?

Моля Те, Господи, изпрати на Твоите хора благодатта на Светия Дух, за да познават Твоята любов. Сгрей печалните сърца на хората; нека с радост да Те славят, забравяйки скръбта по земята.

Утешителю благий, със сълзи Те моля, утеши скръбните души на Твоите хора. Дай на народите да чуят Твоя сладък глас: “Прощават ви се греховете”. Да, Господи, в Твоята власт е да вършиш чудеса, а няма по-голямо чудо от това да обичаш грешника в неговото падение. Лесно е да се обича свят човек: той е достоен. Да, Господи, чуй молитвата на земята. Всички народи скърбят; всички се отчайват в греха; всички са се лишили от Твоята благодат и живеят в тъмнина.

О, народи, да викнем към Бога цялата земя, и ще бъде чута нашата молитва, защото Господ се радва, когато се каят хората; и всички небесни сили ни чакат – и ние да вкусим сладостта на Божията любов, и да видим красотата на Неговото лице.

~~~

Когато хората пазят страха Божи, тогава е тихо и сладко да се живее на земята. Но сега всички започнаха да живеят по своята воля и разум, оставиха светите заповеди и без Господа мислят да намерят радост на земята, а не знаят, че единствен Господ е нашата радост и само в Господ се весели душата на човека. Той сгрява душата, както слънцето грее полските цветя и както вятърът им дава живот, като ги люлее. Всичко ни е дал Господ, за да го славим. Но светът не разбира това. И как може някой да разбира нещо, което не е виждал или вкусвал? Когато бях в света, аз също си мислех, че това е щастието на земята: здрав съм, красив, богат и хората ме обичат. И се гордеех с това. Но когато чрез Светия Дух познах Господа, започнах да гледам на цялото светско щастие като на дим, разнасян от вятъра. А благодатта на Светия Дух радва и весели душата и тя съзерцава Господа в дълбок мир, като забравя земята.

Господи, обърни Твоите хора към Тебе, та всички да познаят Твоята любов, да видят в Светия Дух Твоето кротко лице; да се насладят всички, като гледат Твоето лице още тук на земята, и като виждат какъв Си, да станат подобни на Тебе.

~~~

Слава на Господа, че ни е дал покаянието и с покаяние всички ще се спасим, без изключение. Няма да се спасят само онези, които не искат да се каят, и в това аз виждам тяхното отчаяние, и много плача от жал за тях. Те не познават чрез Светия Дух, колко велико е Божето милосърдие. А ако всяка душа знаеше Господа, и колко много Той ни обича, не само не би се отчаял никой, но дори и не би възроптал никога.

Всяка душа, изгубила мира, трябва да се покае, и Господ ще ú прости греховете, и тогава в душата ще има радост и мир; и не трябват други свидетели, а Сам Духът е свидетел, че греховете са простени. Ето знак за прошката на греховете: ако си намразил греха, значи Господ ти е простил греховете.

И какво още да чакаме? Някой от небето да ни запее песен небесна ли? Но на небето всичко живее със Светия Дух, и на нас на земята Господ ни е дал същия Свети Дух. И в Божиите храмове службите се извършват със Светия Дух; и в пустините, и в планините, и в пещерите, и навсякъде Христовите подвижници живеят със Светия Дух; и ако Го пазим, ще бъдем свободни от всяка тъмнина, и в душите ни ще има живот вечен.

Ако всички хора се покаят и спазват Божиите заповеди, раят би бил на земята, защото Царството Божие е вътре в нас (срв. Лука 17:21). Царството Божие е Светият Дух, а Светият Дух и на небето, и на земята е един и същ.

Откъс от книгата „Свети Силуан Атонски“ (изд. Омофор, София, 2008)

Превод: Кръстю Банев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...