Енигма и вяра



Източник: вестник Култура
Този компактдиск събира музика, към която човек се насочва в моменти на уединение, на носталгия, на себевглеждане. С поглед нагоре. Защото музиката ни въвежда в православния храм – за молитва, за размисъл, за концентрация, за утеха. Репертоарът на изданието включва православни песнопения, създадени или ‛пипнати“ с вдъхновение и вещина от композитора Веселин Николов. Това са записи на мъжкия хор ‛Филипополис“ за църковна музика, който Николов създаде и ръководи в продължение на близо десетилетие. Сега композиторът е направил подредба на най-доброто от звукозаписната си продукция като автор и диригент на състава, съчетавайки песнопенията с три драматургични екстракта от собствената си музика за филма ‛Борис І“.

 

Това й придава една специфична завършеност – музиката към филма звучи с духа на времето от девети век, когато българите приемат християнската вяра. Финална музика в програмата на диска, тя сякаш ни връща към тайнството, към енигмата на самото покръстване, на приемането му, включило в себе си и вярата, и ужаса, и смирението. А молитвите на Кукузел, Златарски, Архангелски, Добри Христов, Петър Динев и самия Веселин Николов (както и два анонима) продължават сякаш звучащата история за духовното развитие на българина.

Веселин Николов (припомням) е полски възпитаник. И това естествено беляза целия му път (впрочем в българската ни музика духът на Полша дойде още чрез фигурите на композиторите Иван Спасов и Божидар Петков). Беляза го не само като композитор – по отношение на техника, естетика, джаз и религиозна музика; беляза го като личност – за Николов българските дух, вяра, история и традиции са както за поляка – полските. Може би тъкмо тук е мястото да цитирам самия него: ‛В тази страна научих много неща и то не само в сферата на музиката, изкуството и културата. Сред тях се научих на гражданско поведение в обществото, на политика. Учих се на борба за отстояване на принципи и определена кауза. Почувствах дълбоко в душата си Христовата вяра и видях с очите си какво точно означава истински, правоверен и патриотичен клир.“ (‛Каденца“ от книгата ‛Възвишена любов“ на Владимир Гаджев, София ).

В историята на българския джаз Веселин Николов е личността, която го еманципира у нас като практика в сферата на универсалната музика с най-съвременни тенденции, а по света – като послание, в което се чете и на български. Източноправославната тенденция в заниманията си той разкри в по-зрели години. Още от самото начало на създаването си ансамбълът ‛Филипополис“ ‛тръгна“ с чистотата на звуковите вибрации, с автентичността на внушението – аскетично и възвишено. Едни от най-добрите техни изпълнения са в програмата на компактдиска със заглавие Enigma & Faith.

Музиката, която Николов ни представя в този диск, носи едно особено достойнство – тя се вписва във всеки контекст като представител на дълголетна култура със самочувствие. Тъкмо затова намирам за особено важно, че компактдискът засега ще се разпространява предимно в чужбина. Дали защото там има повече българи със самочувствие – не знам! Но съм сигурна, че това издание е посветено на хората, които имат вътрешна енергия за откровен, недвусмислен мисловен разговор със себе си и с Бога.

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...