Бард пее молитви



Владимир Стоянов е автор на няколко музикални албума, но „Азбучна молитва“ е един от най-уникалните. Компактдискът е своеобразен песенен ритуал и поклон пред българския език и етапите на неговото развитие – старобългарски, църковнославянски и съвременен български, сподели авторът при неговото издаване преди около три години. Албумът е опит за преосмисляне на заветите на славянските първоучители, на исконните човешки добродетели, на ценностите на Православието.

От кулата на съборността християнинът гледа на света и на себе си с чувство на самовзискателност, уважение и хуманизъм, казва още варненският писател.

Проектът е осъществен по канонични православни текстове, като молитвата „Отче наш“, стихове за светите апостоли, класически творби на старобългарската литература, както и стихотворения от Владимир Стоянов. Неговият благослов може да изпълни душата ви с обич и хармония, ако посетите в петък читалище „Фар“, където от 18:30 часа бургаските бардове ще го представят с „Изтичащата сянка на реката“. Входът е свободен, обявиха организаторите.

Преди да се качи на сцената обаче, поетът-певец ще каже „Добро утро“ от ефира на Канал 0. Въпреки ранния час (б.а. в 8 часа започва сутрешното предаване на Мария Москова) той ще вземе дъха на китарата.

Владимир Стоянов е роден на 11.10.1959 г. в град Варна. Завършва българска филология в ШУ “Св. Константин Преславски”. Член е на СБП. Негови творби (стихове, литературна критика и история, авторски песни, преводи) са публикувани в редица национални и руски вестници, списания и алманаси.

Автор е на поетическите книги „Ако повярваш“ (1991 г.), „Каменно хвърчило“ (1993 г.), „Нашествието на тревите“ (1998 г.), „Небесен пчелин“ (стихотворения и преводи, билингвистична, издадена в Москва през 2003 г.), „Параклисът на ветровете“ (2005 г.). Съставител е на първата книга с творби на българския символист Стефан Тинтеров (Вен Тин) – „Призраци“ (1994 г.). Създава и литературната монография за него „Защото съм избраник. Творчеството на Вен Тин в контекста на българската литература“ (2000 г.). Книгата „Трилогия на сърцето“ (2006 г.) включва преработени и допълнени предходните две издания и компактдиск с песни по стихове на Вен Тин. Сайта на Владимир Стоянов можете да разгледате на адрес www.vstoyanov.hit.bg.

Със свои авторски песни (текст, музика и изпълнение) Владимир Стоянов участва в компактдисковете „Славянски венец“ и „Душа душе“ (2001 г., издадени в Москва). Негово дело са преводите, съставителството и предговорите на билингвистичните издания „На крачка от ешафода. Стихотворения от Олег Чухно“ (2003 г., с компактдиск) и „Обратно зрение. Стихотворения от Любов Турбина“ (2005 г.). Участва с лирически творби в представителни поетически антологии като „Из века в век. Славянская поэзия ХХ- ХХІ. Болгарская поэзия“ (Москва, 2005 г.), „Свещ. Съвременна българска любовна лирика“ (София, 2003 г.).

Носител е на награди за поезия, литературна критика и авторска песен, по-значими от които са: Лауреат на VІ Артиада на изкуствата в Русия – Москва, 21.ХІ.2001 г.; награда на СБП от І фестивал на бардовете – Ловеч, 2001 г.; ІІ награда за поезия от Националния литературен конкурс, посветен на 100-годишнината от рождението на Елисавета Багряна – София, 1993 г.; награда за най-добра поетична книга от Националната среща на учителите творци – Благоевград, 1995 г.; І награда за поезия от Националния анонимен конкурс на морска тематика – Варна 1992, 1994 г.; награда за най-добър изпълнител на авторска песен за морето от бардовския фестивал „Морски струни“ – Несебър, 2005 г.; награда за музикална композиция на Софийските вечери на авторската песен – 2005 г.

Владимир Стоянов живее и работи в родния си град. Негови творби са превеждани на руски и украински език. | www.kompasbg.com, със съкращения

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...