Митрополит Йоаникий: Фестивалът утолява духовната жажда на обичащите православното пение



Завърши Петият Международен Православен фестивал „Света Богородица – Достойно есть” – Поморие ‘2008. На петия си рожден ден форумът се похвали със собствен музикално-духовен облик.

На 11 юни бе закрито петото издание на Международния Православен фестивал „Света Богородица – Достойно есть” в Поморие. Фестивалът завърши в концерт на част от хоровете.

Всеки участник получи като подарък персонално икона на Света Богородица-Достойно есть, както и сборен компактдиск с песнопения на различни формации, участвали в изданията на фестивала. Рисувани икони от български иконографи бяха връчени на съставите като спомен от юбилейното издание. Икони на св. Богородица бяха поднесени и на организаторите, фестивалния секретариат, селекционната комисия.

В словото си при закриването на петото издание на православния музикален форум Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Йоаникий, патрон на събитието, отбеляза голямата си духовна радост от единението на участниците в Бога.

Св. ап. Павел казва, че нито който сади, е нещо, нито който полива, но всичко е от Бога, Който всичко прави да расте. Ето защо ние смирено се прекланяме пред Господнето величие и пред всички ония трудове, които бяха положени, за да може петият Международен фестивал „Света Богородица –Достойно есть” да бъде на такава духовна висота, посочи митрополит Йоаникий. „Ние поднесохме този скромен дар – нашата молитва – на св.Богородица, нашата дивна закрилница, застъпница, ходатайка. А когато се отворят душите, всички са велики пред Господа. Много беше напрежението, много бяха трудовете, но и удовлетворението ни бе голямо. Моята радост е неизказана. Тази година сякаш имах по-силни чувства, по-дълбоки изживявания, всеки звук стигаше до моята душа, проникваше в моето сърце и аз ще пазя тези чудни изпълнения, защото те винаги ще ме подкрепят в трудното архипастирско служение”, каза дядо Йоаникий.

Той припомни думите на светите отци, че когато изворът блика с много вода, той е пълноводен и утолява много хора. „Нашият фестивал блика и утолява духовната жажда на онези, които обичат и почитат православното пение. Днес се прекланям пред Бога, пред света Богородица и се моля Бог да въздаде на всички, които се потрудиха за този фестивал”, каза още Сливенският митрополит.

Фестивалният директор Петър Златанов, кмет на град Поморие, подчерта, че и тази година, благодарение на духовната подкрепа на митрополит Йоаникий, благодарение на усърдието и неимоверния труд на организаторите, благодарение на искреността в изпълненията на хоровете, благодарение на спонсорите, фестивалът укрепва все повече в стъпките си по пътя към своята реализация. „Ние стъпваме все по-уверено по пътя на православния фестивал „Света Богородица – Достойно есть”. Дължим това усърдие на нашата православна вяра, която за нас е като мощен щит. Пожелавам този фестивал да става все по-укрепнал и разпространен. И тъй като закриваме всяко фестивално издание по един и същи начин, затова и днес ще си кажем: „довиждане”, но знаем, че това означава: „здравей” – за догодина”, каза Петър Златанов.

По мнението на участници и гости, и петото издание на фестивала се превърна в празник на Православието, в духовно единение, в среща на вярващите, обединени от вярата си в едно. Бе затвърдена още веднъж позицията на организаторите музикалният форум да бъде единствено и само православен, защото представлява не само хорова среща, но прославление на Бога с едни уста и едно сърце. Липсата на конкурсно състезателно начало даде прекрасна възможност на хоровете да вникнат в дълбочина в начина на пеене, да се сърадват на песнопенията и да издигнат обща молитва към Бога.

По общо мнение на организаторите хоровете, които се изявяват на фестивала за поредна година, имат променено пеене – концертният елемент отстъпва място на по-одухотворено и извисено представяне на песнопенията. Това означава, че за петия си рожден ден форумът в Поморие може да се похвали със собствен музикално-духовен облик – достойна отплата за труда на всеки участник от петте издания на фестивала и скромен дар към Вдъхновителката на тази православна среща – Света Богородица.

На многая лета и до нови срещи!

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...