Образователният филм „Песен и молитва“ бе представен пред софийска публика



Pesen i molitva filmНа 26 юни, в навечерието на Деня на светите първовърховни апостоли Петър и Павел, се състоя премиерата на документалния образователен филм „Песен и молитва“, посветен на църковната Slavi Georgievмузика. Това е дебют за младия режисьор Слави Георгиев, а участници са православни духовници, специалисти в областта на църковната музика, богослови, семинаристи и др.

Филмът разказва за духовното пътуване на млад мъж из историята и смисъла на православната музика. По увлекателен начин героите във филма разкриват основни богословски изяснения за днешната богослужебна практика, за същността на църковната музика и за връзката й с молитвата.

Prot.Kiril PopovПред публиката в пълната зала на столичното кино „Евро Синема“ прот. Кирил Попов, един от най-изявените български хорови диригенти и участник във филма, сподели, че „Песен и молитва“ е повод за радост и надежда, че в България въпреки всичко се създават филми с православно послание, макар и да сме далеч от продуктивността на други православни страни като Сърбия или Русия. Прот. Николай Георгиев, който във филмовия разказ разкрива красотата на православната Литургия, изказа убеждението си, че филмът ще остане в духовната памет на вярващите, защото говори с искрен глас за Преданието, изпълнявайки мисията си да стигне най-вече до младите хора. От своя страна, доц. д-р Димитър Попмаринов, декан на Православния богословски факултет към ВТУ, сподели как се е родила идеята за филма: първоначалното желание да се създаде практичен учебен видеоматериал за студентите по богословие неусетно прераства в по-мащабен образователен проект, насочен към широка аудитория. Сред гостите на премиерата бяха едни от най-изявените специалисти по църковна музика, сред които бележитият хоров диригент доц. Димитър Димитров и дългогодишният преподавател по източно църковно пеене в Богословския факултет Иван Праматаров.

От есента филмът, осъществен по проект на фондация „Покров Богородичен“, ще бъде представен и извън столицата, предвиждат се и специални прожекции, предназначени за ученици и студенти.

cover-m-katehФилмът „Песен и молитва“ е издаден и на DVD в комплект с книжката „Музикален катехизис“, включваща достъпни обяснения на понятия и действия от живота на Църквата, текста на Златоустовата Литургия, както и основни църковни песнопения – на български и на църковнославянски език.

 

 

 

 

 

Снимки: Лина Главинова, Пламен Сивов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...