Молитва за народа



altГосподи Велики и Страшни, всичките Ти пътища са милост и истина. Какво ще правиш със заслепените, подведените, измамените и ограбените?…

 

 

 

Тези, които просвещават младежта, не я просвещават, ами я заслепяват – какво ще правиш с тях, Господи?

Те отбиват Твоите деца от Теб и им забраняват да дойдат при Твоята мъдрост, казвайки: “Господ е една стара дума на вашите мъртви деди. Той е един вехт талисман, която дедите ви мъкнеха със себе си и умряха. Ние ще ви научим как се копае земя, и гои тяло, и кове злато, което блести по-силно от мъртвия Господ“. Какво ще правиш с прелъстителите на Твоите деца, Господи?

Нищо няма да им направя, защото те сами направиха всичко, за да падне проклятие върху тяхното семе и племе. Истина, по-люта съдба са приготвили за себе си и своя народ от книжниците и садукеите на Юдея. Защото имаха примера им и не се поучиха.

На стари години ще слушат звънтене на мечове пред своя праг и ще умират от глад, келяви и голи, а няма да посмеят да надникнат вън, за да повикат своите последователи. С какво ще ги повикат, щом са изхвърлили името Ми от зверските им сърца? За какво и да ги викат, щом сами са ги подготвили за това, по бездънната си глупост, която следва всеки, когото Аз не следвам.

Какво ще стане с тях, Господи?

По-зле ще им бъде и от вавилонците, дето се кланяха някога на кръв и злато и учеха и децата си да им се кланят.

Първо ще дойде глад, какъвто и Вавилон не е виждал. После война, война за хляб, от която ще се върнат победени. После междоусобно клане и палене на градове и села. После болести, до които ръката на лекаря няма да смее да се докосне. И учителите ще бъдат бити с бичове и гонени да бъдат гробари на своите ученици, от чиито тела ще смърдят пътищата.

Тeзи, които повеждат народа, не го повеждат, ами го подвеждат, – какво ще правиш с тях, Господи мой?

Насъскват народа за своя полза, а когато народът се разбуни, се оттеглят от власт и ядат на спокойствие плячката си. Обвиняват противниците си, а сами вървят по техните пътища. От врявата им мъдрецът не може да вземе думата.

Ласкаят глупака и насилника, само за да стигнат до първите места. Всеки ден пишат и разобличават злото на другите, за да прикрият своето зло.

Не учат народа на истина, ами го хранят с лъжи през цялото време.

Неспособни са да осигурят на народа правото му, та го плашат с по-страшните неправди на отминалите години.

Грабят за себе си и за своите приятели, защото знаят, че няма да е задълго.

Какво ще правиш с тях, праведни Господи?

Те са си направили всичко сами и Аз няма какво да правя, освен да ги оставя на съдбата им. Истина, няма да ядат плячката си на спокойствие, ами ще я прахосат за своите съзаклятници.

Ще осиромашеят и мишки ще им пробягват през скъсаните ризи. Ще сънуват бунтове на измамените и ограбените и ще скачат от ужас нощем. Дълъг живот ще имат, за да им бъде дълго наказанието.

Ще доживеят да видят своя дом в развалини и ще бягат от своята земя, гладни и болни, и няма да смеят да изговорят името си пред никого.

Ще гледат чужденци в своята страна и ще ги молят за парче хляб.

По-зле ще бъде на държавата им, отколкото на римската. Защото имаха Рим за пример и не се поучиха.

По-зле ще бъде на народа им, който ги е родил, отколкото на юдейския народ. Защото имаха примера на юдейския народ и не се поучиха.

Ще слушат клетви по свой адрес и няма да смеят да си покажат главата през прозореца.

Ще гледат народа си вързан и воден като стадо и ще се страхуват за себе си.

И ще слушат насън и наяве проклятия срещу себе си и ще треперят, – ще треперят, а няма да могат да умрат.

Господи Велики и Страшни, всичките Ти пътища са милост и истина. Какво ще правиш със заслепените, подведените, измамените и ограбените?

Ако се сети някой за Моето име, ще се сетя и Аз за него и ще го спася.

Чакам да Ме викне някой – и ще се отзова.

Докато има вопли на земята, ще има и ехо на небето.

Аз съм този, който е най-близо до всички и всичко. Давам се на оня, който Ме желае; тръгвам си от оня, който не Ме познава. Без Мен светът е шепа пепел. И без Мен хората са по-слаби и от пепелта.

Из книгата „Езерни молитви“. София, ИК Омофор, 2009 г.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...