Богословието в днешна Румъния



Ziarul Lumina

След 50 години тотално маргинализиране, богословието днес е неразделна част от държавното обучение и е важна част от културния и социален живот в Румъния. Вече стана ясно, че присъствието на богословието в сферата на културата и образованието е от голямо значение.

Днес в Румъния има 33 православни богословски семинарии, три богословски лицея и три педагогически с класове с богословски профил, а също така и 14 Православни богословски факултета.

Факултетът по Православно богословие "Думитру Станилоае" в Яш за тази учебна година има 116 места държавна поръчка, и 160 платени за всички специалности (Пастирско, Дидактично, Социално богословие и Християнско изкуство).

През последните години факултетът в Яш е доста активен. В момента имаме магистърски и докторски програми. В момента има 6 докторанта по История на религиите, Библейско богословие, Мисия и икуменизъм, Църковно право, История и Византология.

В Православния богословски факултет в Букурещ се подготвят студенти по 4 специалности. Най–важната е Пастирското богословие, където студентите се подготвят за свещеници. Не всички ще станат свещеници Много от тях се ориентират към различни специалности.

Дидактичното богословие се води според програмата на проекта Болоня и студентите се подготвят за преподаватели по религия.

Третата специализация е Социалното богословие, където се формират бъдещите социални работници на Църквата.

За специалността Християнско изкуство има две секции – "Иконография" и "Консервация и реставрация". Подготвят се специалисти, които да работят за консервирането и реставрирането на старите храмове, а също така – за изписването на новите.

Според заместник-декана на факултета, свещ. д-р Даниел Бенга по този начин се подготвят мисионери в различни области. Не се подготвят хора, които да имат само богословска култура, а се опитваме да формираме характера и идентичността на човека в Църквата, за да може да активира вярващите във всяка една област.

Кандидатите във всяко едно от богословските училища са много и тенденцията е да се увеличат местата за държавните поръчки в почти всички висши учебни заведения.

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...