Богослови проповядват с езика на жестовете



Миряна МошеваИзточник: в. Дума, бр. 251

Глухонеми ще бъдат въвеждани в православната вяра чрез жестомимика, скоро ще излезе от печат първия библейски речник за тях

В аудиторията е тихо, чува се само звук, наподобяващ реч. За да я разбере, човек трябва да се съсредоточи, тъй като въпреки ясната артикулация на говорещата пред студентите жена, интонация липсва, както липсва и ясно изговаряне на гласните и съгласните. Жената е Миряна Мошева – специалист по жестомимичен превод, а младежите в аудиторията са нейни студенти от спецкурса в Богословския факултет на Софийския университет, който тя води вече втора година. Самата Миряна е глухоняма, но от малка е усвоила умението да чете речта по устните и да говори. Всяка своя "дума" в аудиторията тя придружава с жестове. Някой твърде необичайни за попадналия случайно в залата, дори комични. Например с показването на овал на голям корем с ръце, последвано от самодоволно докосване на дясната ръка до въображаем джоб, отляво на гърдите, на езика на глухонемите се изобразява капиталист. За разлика от социалист и социална политика, които се изразяват с грациозно разпростиране на ръцете напред с отворени длани, последвано от нежно погалване на сърдечната област с десницата.

Лекцията е на тема "Държавност и политика". Студентите, дванадесетина в курса, с отработени движения повтарят всеки жест на Мошева. Докосването на слепоочието с показалец, а после стискане на двете ръце, съвсем не е квалификация за умствена незрялост, а думата "партия". Докосването на главата с десния показалец означава идея, а ръкостискането – сдружаване. Бурен смях сред студентите предизвиква обяснението на думата "политика". Отривайте ръцете си една о друга, както когато ги миете със сапун, напътства ги лекторката, а богословите прихват отново в смях, показвайки изключително усърдие при усвояването на точно на това понятие. По същия начин се изобразява и Пилат Понтийски, но с добавяне на жест за човек и собствено име, разяснява тя. Следва ново усърдно усвояване на думата и усмивки. По време на тази лекция студентите научават още жестомимиката за президент – докосване на главата отгоре със свита десница, сякаш държаща ябълка, а палеца и показалеца на лявата изобразяващи две успоредни линии, започващи от нивото на лицето и продължаващи по долната част на гърдите, така се показа "човек". Вдигната дясна ръка с длан, отворена към гледащия, означава депутат. Свити две ръце, сякаш носещи дръжката на знаме, е знакът за Конституция, а жестът за пускане на бюлетина в урна е гласуване. В края на часа Мошева им преподава и наименованията на някои български местности и градове. С триещи се с бързи движения показалци, откъм външната страна, се изобразява Горна Оряховица. Жестът иде на подскаже, че там се разминават много влакове. Нежно потриване с въртеливо движение на дясната буза означава Ямбол. Незнайно откъде, на езика на глухонемите този град се свързва с ябълка, затова движението подсеща за румени бузи, обяснява Миряна Мошева и кръстосва Х-образно показалци, още преди да е изрекла от залата се чува "Хасково, Хасково". Пак с изобразяване на буква, но с притиснати връхчета на палците показва Лом. Трудно обаче човек може да се досети, че разперване на ръцете от китките напред и прибирането им обратно към гърдите, подобно на разточване на тесто, е названието на гара Яна. Преподавателката обяснява, че движението от една страна показва равнина, а от друга подсказва за работлива и къщовна мома. Твърде алегорично е и изобразяването на град Шумен – движение с дясната ръка около кръста, подобно на опасване с колан.

Един от студентите по богословие, изучаващи и жестомимичен превод, е Георги Добринов – студент е в четвърти курс. "Мотивира ме фактът, че хора от Съюза на глухите сами потърсиха връзка с Богословския факултет и предложиха услугите си. Това означава, че те имат нужда от млади хора, от проповядване на Словото Божие, от познаване на православието – неговата култура и традиция, които са ни спасили и ще ни помогнат да съхраним нашата национална идентичност след приемането на страната ни в Европейския съюз", казва той и от тона му проличава, че е напълно искрен. "Съществуват не само състояния, но и цели понятия, които много по-разбираемо могат да се предадат с жестове, отколкото с думи. В този смисъл глухонемите изразяват по-силно емоциите си, по-открити са и непреднамерени в общуването си с хората", споделя наблюденията си Георги.

Третокурстничката Яна Стоилова е започнала да учи жестомимика също от миналата година. Интересът й към езика на глухомените възникнал още като дете, докато гледала превода за нечуващи на новините по телевизията. Впоследствие, вече като студентка, виждала неведнъж в кафенетата групички от младежи да разговарят помежду си с жестове. И всеки път, хората гледали на тях, като на чудаци, а те самите изглеждали, като изолирани от останалите с невидима стена, споделя още тя.

Да обучава студенти, които да запознаят глухонемите, като нея, с православната ни вяра, традиция и култура е отдавнашна мечта на Миряна Мошева. След демократичните промени у нас, като завеждащ отдела за културно-масова работа в Съюза на глухите в България, решила, че е време да помислим за духовното обогатяване на нечуващите хора и потърсила сътрудничество с Богословския факултет на СУ, но то не се осъществило. За реализиране на идеята й неволно "помогнали" протестанти и представители на новите харизматични движения, заляли страната ни напоследък. Като преподавател по жестомимичен превод Мошева забелязала, че все повече петдесятници, евангелисти и представители на откровени сектантски движения се записвали в курсовете по жестомимичен език, организирани от Съюза на глухите. Оказа се обаче, че целта им е привличане на хората в техните църкви. Владеейки жестомимичния език, сектантите лесно общуват с глухите и ги примамват на своите религиозни сбирки. "Когато при нас дойдоха представители на "Свидетели на Йехова", споделихме тревогата си с Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет", разказва преподавателката и подчертава, че заслуга за организиране на курса имат деканът на факултета доц. Емил Трайчев и експертът от дирекцията Георги Кръстев.

Самоотвержена помощничка на Миряна Мошева е възпитаничката на Богословския факултет при СУ – Силвана Павлова.

Очаква се до месец в енорийския център при столичния храм "Св.св. Кирил и Методий" да започне катехизация на жестотимичен език (запознаване с историята, културата и догматиката на християнството, б.а.) на глухонеми и слабочуващи от различни възрасти, но разделени на групи. Методиката е разработена от Силвана Павлова. Уроците по православно вероучение ще се преподават чрез жестомимика – езика на глухонемите. В своеобразното неделно школо хората ще бъдат запознавани не само с православната традиция и култура, но и ще им бъде обяснявано чрез филми какво точно става в храма по време на различните църковни служби – литургия, утреня, вечерня, бдение, молебени, а също и по време на светите тайнства, каквито са кръщението и венчанието. Очаква се идеята на Силвана Павлова да бъде включена към някой от проектите на Руенския манастир "Свети Иван Рилски" край село Скрино, за което вече тя има обещанието на енергичния и млад игумен отец Поликарп. Богословката и Миряна Мошева подготвят и създаването на богословски речник за глухонеми. Издаването му е спонсорирано от Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...