Констатации и предложения от работната среща в Благоевград по проблемите на вероучението


Югозападен университет „Неофит Рилски”
Благоевград 2700, ул. „Ив. Михайлов” №66
Tel.+359/73/885501, Fax: +359/73/88 55 16
E-mail: info@aix.swu.bg

Неврокопска митрополия

До Комисия по вероизповеданията към Народното събрание, Министерство на образованието и науката, Дирекция по вероизповеданията към МС, Светия Синод, Президента на РБългария

На 2 декември 2005 г. в Югозападния университет „Неофит Рилски” се проведе работна среща на педагози, богослови, лекари и психолози, на която се дискутира върху състоянието, проблемите и възможностите на религиозното обучение в българското училище. Участниците обединиха своите различни гледни точки по следните три констатации:

  • Обществото ни се намира в духовна криза с най-тежки последици върху живота на младите хора: депресия и апатия; понижен интерес към усвояване на знания; незачитане самоценния характер на другия и агресивно поведение към него; необоснован индивидуализъм, егоцентризъм, утилитаризъм и отхвърляне на чуждия авторитет; увеличаване броя на болните от психосоматични и невротични заболявания; повишена употреба на алкохол, тютюневи изделия, психоактивни вещества; постоянно увеличаваща се детска криминална и битова престъпност; обезсмисляне човешкия живот: убийства, самоубийства и др.
  • Обучението по Религия в българското училище може да съдейства на обществото и държавата в решаването на тези очевидно неотложни проблеми, тъй като:

– посочва първопричината за престъпността, пътищата за борба с нея и с пороците при младите хора;

– разкрива самоценния характер на човешката личност, неговото назначение и смисъла на живота;

– „другият” е със същата равноценност и самоценност като всеки един от хората, затова отношението ни към него трябва да се изгражда на базата на безкористната и саможертвена любов;

– усвояването на знания е висша ценност – заповед, идваща от самия Бог;

– възпитанието в християнските нравствени ценности е една от най-добрите превенции;

– разкрива универсалността и екзистенциалното значение на Християнската етика и др.

  • Сега действащият свободно избираем предмет (СИП) по Религия (християнство и ислям) е трудно работеща форма на обучение в българското училище, защото:

– Организирането на СИП по Религия зависи от много субективни фактори: директор, учител, деца, родители, началник отдели в общините, общински съветници.

– Необходимите финансови средства за обучението по Религия като свободно избираем предмет на са гарантирани от общините.
– Нерегламентиран статут на учителя по Религия.

– Неосъзнаване екзистенциалната необходимост от такъв предмет и др. т.

Обръщаме се към Вас с надеждата да съдействате на българското образование за осъществяването на следното

Предложение:

  • Предметът Религия в българското училище да бъде изучаван в часовете за задължителна подготовка с два часа седмичен хорариум.
  • Промяната в учебния план да бъде гарантирана чрез промени в Закона за степента на образование и общообразователния минимум.
  • Висшите училища в България да организират интегрирани магистърски програми, които да подготвят учители по религия.
  • Българската православна църква съобразно своите възможности и съгласно закона да съдейства методически и кадрово за духовното възпитание на нацията, особено чрез просветна работа със семейството.
  • Педагози и богослови да извършат национално срезово изследване, което да установи:

– постигнатите резултати от обучението по религия до момента в общообразователното училище и неделните училища към църквите;

– готовността на родителите децата им да изучават религия.

За участниците в дискусията
Проф. д.п.н. Йордан Колев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...