Митрополит Климент: Не се страхувайте от присъствието на свещеник в училището


Източник: Патриархия.Ру

В своя доклад по време на ХІV-то издание на Международни рождественски образователни четения Калужко-Боровският митрополит Климент разкритикува остро държавата за нейното нежелание да въведе преподаването на православната вяра в училище и предупреди, че политиката на чисто светско преподаване и възпитание ще се отрази зле върху бъдещето на страната и морала на младото поколение.

Митрополит Климент отбеляза, че в някои руски региони предметът "Основи на православната култура" вече е въведен в учебните програми на средните училища, но подчерта, че това не е достатъчно. "Там, където живеят православни християни, "Основите на православната култура" трябва да бъдат въведени в училищната програма независимо от мнението на чиновниците. Липсата на този предмет лишава децата от възможността да изучават своята култура, и в техните сърца намират отклик идеи, несъвместими с евангелските принципи на живот", каза той.

"Ползвайки се от това, че на Рождественските четения присъства министърът на образованието и науката, бих искал да се обърна към Вас, уважаеми Андрей Александрович. Не се страхувайте от това, че в училището ще дойде свещеник или православен педагог. Страхувайте се по-скоро от това, че без светлината на вярата и доброто, запалена в сърцето на младия човек, в центъра на неговото внимание ще се окажат такива асоциални явления като наркоманията, пушенето, алкохолизма, игроманията, равнодушието. И към тях ще се добави някой проповедник на шовинизма и жестокостта, който ще влезе в младата душа – ако не през училището, то през виртуалния свят. Та нали в съвременния свят младият човек е заобиколен от толкова много пороци и толкова малко любов. Преподаването на "Основите на православната култура" трябва да стане социална поръчка, за да престане разпространението на негативните явления в младежката среда и нашето общество да получи надежда за по-добро бъдеще. Време е да разберем, че Църквата притежава онзи духовно-нравствен потенциал, в който обществото се нуждае, за да излекува раните си… Днес Църквата и училището трябва да обединят усилията си, за да научат човека да върши добро и да го формират като добър", каза митрополит Климент.

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...