Обучението по религия – неоспорима реалност



Обучението по религия е факт в съвременното българско училище. Вече десета учебна година това обучение се опитва да изгради у децата познание за Бога и за вечните човешки ценности, които съвременното ни общество или изкривява, или напълно загърбва и подменя.

Училищата в Област Русе са сред първите в България, които през учебната 1997/ 1998 година въведоха обучението по религия под формата на свободно избираем предмет (СИП). Обучението започва с около 80 ученици от І до ІV клас. Преподавателите са трима (Лора Мариянова, Борислав Мариянов и Ивайло Кръстев). С течение на времето интересът към предмета се засилва – както сред учениците, така и сред техните родители. Именно родителите са тези, които всяка година попълват молби и заявления от името на своите деца, за да бъдат включени в групите по религия. В продължение на шест години (от учебната 1998/ 1999 до учебната 2003/ 2004 година) преподаващите религия са само двама (Росица Георгиева и Валерия Лавчева), което се дължи не на липсата на интерес и желание за работа, а на неравностойното положение учителите по религия (които обществото ни нарича “безработните богослови” и на които някой се опитвал да търси работа) спрямо другите учители.

През учебна 2006/ 2007 година броят на учениците, изучаващи религия, е 916. Към 01. 02. 2008 година 1150 ученици от І до ХІІ клас изучават предмета религия като СИП (1042 ученици) или ЗИП (108 ученици). Те са обучавани от 21 преподаватели (трима богослови и осемнадесет начални учители с преквалификация).

На територията на град Русе обучение по религия се провежда в три средни общообразователни училища, шест професионални гимназии и седем основни училища, а в областта обучение се води в училищата на седем населени места – град Бяла, град Борово, с. Щръклево, с. Полско Косово, с. Копривец и с. Тетово.

Най-голям е интересът сред учениците от І до ІV клас (847 ученици). Изучаващите религия от V до VIII клас са 138. Учениците от ІХ до ХІІ клас, които изучават религия са 165. За втора учебна година в СОУ “Йордан Йовков” се води обучение по ЗИП – “Религия” с ученици от ХІ и ХІІ клас.

Всички преподаватели се сблъскват с много трудности в своята работа – събиране на заявления за сформиране на групите всяка учебна година, липса на учебници (никой не финансира издаването на помагала за СИП), всеки учител сам подготвя и събира дидактични материали, които заплаща с лични средства. Към това можем да добавим и физическата невъзможност за преподавателите да проведат занятия с повече от десетина групи, тъй като при двусменен режим на работа в училищата часовете за СИП могат да бъдат провеждани като последни за първа смяна или като нулеви часове за втора смяна. На практика, ако се премахнат тези “дребни неудобства”, в часовете по религия би могло да се обхванат още по-голям брой ученици.

Тук е мястото да споменем, че организирането и провеждането на обучението по религия се ползва от подкрепата на Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Неофит, кмета на Община Русе г-н Божидар Йотов, служителите в Русенска митрополия, свещениците от енорийските храмове, началника на РИО – Русе, директорите на училищата, сдружение “Филантроп” и частни дарители. Без тяхната подкрепа не би имало обучение по религия, както няма такова обучение в някои области в България.

Учениците посещават часовете с желание, противно на мнението на някои “видни” социолози, които не отчитат фактора намалена раждаемост и намаляването на общия брой ученици в страната, както и на мнението на една анонимна родителска асоциация, която с лекота пренебрегва 14000 ученици, изучаващи религия в страната. Интересът към учебния предмет “Религия” в голяма степен се дължи именно на знанията, които дава този учебен предмет, както и на качествата на преподавателите. Затова този предмет трябва да стане равноправен на другите учебни предмети, включени в задължителната подготовка.

Радваме се, че в Русе пламъчето на религиозното обучение не загасва вече 10 години. Надяваме се да продължим започнатото и занапред, благодарение на ентусиазма на преподавателите, желанието на децата, подкрепата на обществото и застъпничеството на Русенския митрополит Неофит.

Авторката е старши експерт по Религия в Районен инспекторат по образованието – Русе

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...