Вселенският патриарх свидетелства за православието пред ПАСЕ



 

(Кратка хроника на събитието)

На 7 април 2004 г. (на Светлата Сряда) посетих Негово Всесветейшество Вселенския Патриарх Вартоломей І в Цариград и взех Неговото съгласие да предложа на Парламентарната Асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) да го покани да говори пред депутатите в Страсбург. ПАСЕ е Асамблея представляваща 800 милиона европейци от т.нар. голяма Европа. Към онзи момент аз бях вече 12 години депутат в ПАСЕ и от 1997 г. зам.-председател на фракцията на Европейската Народна Партия – Християндемократи. Тогава председател на групата беше холандският сенатор Рене ван дер Линден, който прегърна идеята и внесе официално предложение в Бюрото на ПАСЕ (тогава председателствано от австрийския социалист Петер Шидер).


По време на председателството на Шидер, не се взе решение по предложението. Затова, когато Рене ван дер Линден беше избран за Президент на ПАСЕ отново поставих въпроса и новият председател на фракцията на християндемократите, белгиецът Люк ван ден Бранде, поднови предложението. На 28 януари 2005 г. самият аз участвах в заседанието на Бюрото като зам.-председател на Комисията по политически въпроси (чийто председател, турският депутат Абдулкадир Атеш, отсъстваше и аз го замествах). Тогава отново поставих въпроса и бюрото взе принципно решение да отправи такава покана. Самата покана беше отправена през 2006 г. при срещата на Президента Рене ван дер Линден с Негово Всесветейшество.


И така – идеята Вселенският Патриарх да свидетелства за Православието в столицата на Обединена Европа беше реализирана. По този начин Европа научи за православието повече – и то от първия по достойнство епископ на Вселенската Църква; а от своя страна църквата заяви своите позиции по важни за обществото въпроси.

На 20 януари 2007 г. (събота) Вселенският Патриарх Вартоломей І кацна на летище Ентцхайм в Страсбург. На другия ден (неделя) той отслужи Божествена Литургия на Св. Йоан Златоуст пред около 500 души от гръцки, български, руски, сръбски румънски и грузински произход, дошли не само от Франция, но и от Германия и Швейцария за знаменателното събитие. Да посрещне Негово Всесветейшество от Париж беше дошъл и българският свещеник отец Петър Симеонов, който е изпратил описание на събитието за Църковен вестник. Патриархът бе придружен от Негово Високопреосвещенство митрополита на Франция Емануел, който е и ръководител на Бюрото на Вселенската Патриаршия за връзки с Европейския Съюз, както и от митрополит Константин Деркос, архимандрит Арсениос Кардамакис и дякон Теодор.

Неделната литургия се състоя в сградата на реформаторската църква „Св. Павел”, която е втората по големина в Страсбург и беше отстъпена за случая на православната общност. Следобед Негово Всесветейшество разгледа Страсбургската катедрала, воден от Магистър Жозеф Доре.

Вечерта Патриарх Вартоломей прие поканата за среща от малката православна общност.

В понеделник, 22 януари, в 10 ч. Патриарх Вартоломей посети постоянното представителство на Република Турция към Съвета на Европа и се срещна с посланик Дариал Батибей.

В 11 ч. Патриархът пристигна пред Двореца на Европа и беше въведен лично от Президента на ПАСЕ Рене ван дер Линден. Позволих се, като инициатор на идеята и използвайки почетния си статут към ПАСЕ, също да присъствам на това събитие и да поздравя Негово Всесветейшество с добре дошъл в Съвета на Европа пред пленарната зала на Асамблеята.

Първата среща на Патриарха беше естествено с Президента на ПАСЕ, който предложи златната книга на Асамблеята на почетните гости за подпис от Вселенския Патриарх.

В 11:40 ч. Негово Всесветейшество се срещна с Томас Хамамберг – избран неотдавна за Комисар по правата на човека на Съвета на Европа.

В 12:30 ч. Вселенският Патриарх и свитата му влязоха в пленарната зала на ПАСЕ. Президентът Рене ван дер Линден се обърна с кратко слово към госта и го покани на трибуната. Забележителното 45-минутно слово на Патриарх Вартоломей беше посрещнато с неочакван интерес от пленарната зала, която остана необичайно пълна в сравнение с други подобни събития. Всъщност това беше първото обръщение на православен духовник пред депутатите на 46 страни-членки на Съвета на Европа. В словото си той подчерта активната роля която играе православната църква в обществото, уважението към свободната воля на всеки, запазването на културните, езикови и национални особености, традиции, мирно съвместно съществуване на различни етноси, религии и култури и в никакъв случай елинизация на християните и пр. Диалогът с мюсюлманите за Вселенската Патриаршия продължава повече от 600 години, като не винаги е бил на равноправна основа, но тъй като са живели заедно и са дискутирали заедно на различни нива с разнообразни стремежи, този диалог не е бил само академичен, но е бил едно естествено съжителство – рамо до рамо. С думите на апостол Павел че надеждата не бива да ни напуска и че нещата ще се подобрят чрез приноса на всеки от присъстващите депутати от ПАСЕ, Негово Всесветейшество завърши речта си пред Парламентарната Асамблея.

След това Президентът на ПАСЕ даде обяд в чест на Негово Всесветейшество, на който присъстваха председателите на политическите групи в Асамблеята. По-късно Вселенският патриарх се срещна с ръководителя на турската делегация в ПАСЕ , г-н Мурат Мерчан, който от своя страна в 18:30 ч. даде прием в синия ресторант на Съвета на Европа в чест на госта. За разлика от общоприетото обръщение към Негово Всесветейшество, в поканите на турската делегация той беше наречен “Православният Гръцки Патриарх”. Точно в 17 ч. филателният офис в Двореца на Европа издаде за “колекцията на честта” специален плик с пощенско клеймо от датата на събитието по повод тържествената визита на Вселенския Патриарх Вартоломей І в ПАСЕ.

В края на деня се разбра, че напредва процедурата по изготвянето на доклад относно предложението за резолюция “Имврос и Тенедос” Док.10536/ 29 април 2005 г. от Тигран Торосян(Армения) и други, иницииран от депутати от гръцката делегация в ПАСЕ. В Документа се настоява Турция да намери решение на проблема с имотите на гръцкото малцинство, живеещо на островите и да ги реституира. Сред тези имоти има и такива на Вселенската Патриаршия. Радвам се, че и моят подпис – като български депутат в ПАСЕ тогава – стои под това предложение.

В подкрепа на реституцията на църковните имоти и отварянето на семинарията на о. Халки в Мраморно море се обяви и групата на Европейската Народна Партия в Европейския парламент.

За докладчик по предложението е определен швейцарският социалист Андреас Грос, който скоро ще посети Турция по този въпрос и ще изготви своя доклад. По-рано въпросът беше поставен и от холандския депутат и докладчик по приемането на Турция в ЕС Камил Ойрлингс.

В своето изказване пред ПАСЕ Вселенският патриарх се обяви за приемането на Турция в Европейския Съюз, с което показа, че е добре настроен към своята родина Турция, но защитава и правата на православната църква и християнската общност там.

Коментари за това историческо посещение в ПАСЕ тепърва предстоят. Но е ясно едно – чрез това посещение Европа научи повече за православното християнство!

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...