Митрополит Иларион: Руската православна църква е геополитически противник на САЩ



САЩ възприемат Руската православна църква като свой противник, заяви Волоколамският митрополит Иларион (Алфеев), цитиран от руските църковни медии.

 

В ефира на телевизионния канал „Россия 24“ митрополитът, който е глава на Отдела за външни църковни връзки на Московската патриаршия, бе помолен да коментира думите на министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров, който наскоро заяви, че Руската православна църква „изпитва в момента огромен натиск от страна на редица западни държави, преди всичко на САЩ, които си поставят за цел да разрушат единството на световното Православие“.

Коментирайки в ефира на предаването „Църквата и светът“ темата, повдигната от Лавров, председателят на Отдела за външни църковни връзки призова да се видят плодовете на външнополитическата дейност на САЩ: „Много често, за съжаление, в американската политика се прилага известният принцип „разделяй и владей“, тоест се залага върху това – да се раздели народът, да се задълбочи конфликтът. Ние виждаме това и в Близкия Изток, и в Украйна. И Руската православна църква като сила, която по самата си природа е призвана да консолидира хората, в това число и в различни страни, да ги обединява, а не да ги разделя, е за Съединените щати, искаме това или не, геополитически противник. Затова в САЩ съществува мнението, че Руската православна църква трябва да се отслаби, да се разчлени“.

Ръководейки се от принципа „разделяй и владей“, не можеш да постигнеш нито обединение, нито консолидация, подчерта владика Иларион. „Върху цялото постсъветско пространство Руската православна църква има консолидираща роля – напомни той. – Дори в ситуациите, когато между държавите възникват конфликти, Църквата продължава да обединява хората – ето защо тя е трън в окото на онези политици, които използват принципа „разделяй и владей““.

Говорейки за това как Църквата реагира на насочените срещу нея действия, митрополит Иларион отбеляза: „Тя отговаря тъй, както е отговаряла винаги: продължава да изпълнява своята спасителна мисия, да носи на света словото на Господ Иисус Христос, продължава да обединява хората, да им напомня за любовта, за вярата, за това, че върху разделението не може да се построи траен граждански мир, и най-главното – за това, че освен материалните ценности в живота на човека има и духовни ценности. Тя разкрива на всеки човек онова измерение на живота, което се разкрива само благодарение на общуването на човека с Бога“.

 

Превод: Андрей Романов

Източник: Россия 24

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...