Писмо от Кения



В редакцията на Православие.БГ получихме това писмо и снимките към него. Публикуваме го почти без редакторска намеса и се надяваме на отзивчивостта на нашите читатели. За връзка с отеца можете да го намерите във Фейсбук >>>


О. Филип Гатари

Здравейте. Казвам се о. Филип Гатари. Свещеник съм в православната епархия на Ниери и планината Кения. Роден съм през 1959 г., сега съм на 60 години. 

Завърших основното и средното си образование в Кения. През 1979 г. бях приет в Богословския факултет на университета в Сибиу, Румъния.  След завършването му се върнах в Кения и до 1993 г. работих като преподавател в Патриаршеската семинария “Макарий III”. През 1987 г. се ожених, имам три деца.

През 1993 г. с група учители създадохме първата Православна гимназия в Ниери. През 1999 г. бях ръкоположен за дякон, а по-късно и за свещеник от предишния Кенийски архиепископ Серафим (Кикотис). Служил съм в много православни енории в Кения, като съм се опитвал да допринасям за развитието на православието в Ниери.

През 2006 г. започнах да служа в храма “Св. Антоний” в Ичамара, където през 2007 г. създадох местната православна гимназия.

Това училище работи и сега, въпреки непрекъснатите затруднения. Имаме нужда от подкрепа, за да осигурим качествено образование на нашите ученици.

Нашата епархия се развива много интензивно. В момента обгрижвам паството на две малки църкви на около 130 км от мястото, където живея; ръководя и православната гимназия “Св. Антоний”. През последните три години съм и главен секретар на нашата епархия.

Нашата църква поддържа сътрудничество с различни сестри-църкви по света. Учил съм в Румъния и знам, че България е нейна православна съседка, но досега сме нямали контакти с български православни. Бих се радвал на вашето сътрудничество и ви каня в нашата епархия. Вярвам, че можем да научим много от вас. Ние сме млада епархия и имаме нужда от подкрепа, за да се развиваме и духовно, и материално.

О. Филип Гатари

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...