За плодовете на поста



VodaДо търговеца К. К.

Защо толкова много хора не спазват постите, се питате Вие? Защото не познават плодовете на поста. Здравните органи у нас трябва да препоръчват поста, както прави и Православната Църква, защото неговите плодове са велики и чудни – той принася полза не само на духа, но и на тялото.

Като доказателство могат да бъдат приведени много примери, но аз ще се огранича с един от последните. Ето какво ни разказа една вдовица от Бечей. „Започнах да постя миналата година на Духовден. Реших, че щом ходя на Църква и се моля Богу, трябва и да постя. Докато мъжът ми беше жив, нямахме представа за поста и често боледувахме; нямаше случай и двамата да сме здрави: ту единият на легло, ту другият. Така премина кажи-речи целият ни живот. През цялото това време се намирах в постоянно раздразнение. И най-малкото огорчение, независимо от чия страна, ме докарваше до гняв. Измъчваха ме страхове. Страхувах се от всичко, дори от своите мисли и предчувствия. А откакто започнах да постя – ето сега на Духовден ще стане година – душата ми е мирна и спокойна, чувствам духовна радост и телесна лекота. Никой и нищо не може да ме ядоса. В душата ми непрестанно звучат църковни песнопения и молитви. Сънищата ми са светли и сладки. Нямам си нищо на света. Живея при една заможна приятелка. Но се чувствам така, сякаш целият свят е мой. Макар да съм стара, се радвам на добро здраве. Не се страхувам от нищо – дори от смъртта. Единственото, за което ненаситно копнея е: тишина, пост и молитва. В тях намирам истинско щастие”.

Това разказва за себе си старицата от Бечей, потвърждавайки със своя личен опит евангелското учение и вековния опит на Църквата.

Превод: Диляна Иванова

Из книгата на св. Николай Велимирович „До изгонените от рая”, ИК “Омофор” 2016

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...