Как да се подготвим за причастие на Пасха?



Кога да се изповядаме? Как да постим  — обикновено се причастяваме на гладно, а как да стане, щом ще се причастяваме през нощта? Какво е молитвеното правило? 

Практиката на подготовка за Причастие на Пасха може малко да се различава в отделните енории. Но има някои църковни традиции, които са общи за повечето православни вярващи.

Изповед на Пасха като правило не се извършва. За това имаме целия Велик пост. Ако сте се изповядвали през Великия пост, и последния път не бил по-рано от празника на Входа Господен в Йерусалим (Цветница), то по благословението на вашия свещеник може да пристъпите към Причастие без предварителна изповед през Страстната седмица и на Пасха. Ако обаче съвестта ви изисква изповед, то можете да направите това и по време на Страстната седмица: сутрините на първите три дни, вечерта на Велика сряда, сутринта на Велика събота. Най-добре е преди това да уточните времето за изповед в конкретния храм.

Евхаристийният пост (така се нарича традицията да се пристъпва към Причастие на гладно) трябва да продължи според обичая не по-малко от 6 часа (добре е да научите преди това в колко часа приблизително ще се извършва причастяването в храма, в който се готвите да отидете на служба; или просто да не ядете след 8 часа вечерта).

Молитвеното правило преди Причастие — това е правилото, което се намира във всеки молитвеник. Четат се заедно и канонът, и Последованието.

Източник: Списание Тома (foma.ru)

Снимка: Списание Тома

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...