Спазва ли се традицията на поста?



3113Постът е свободен избор на човека, който избира по-благороден живот, в който има нещо от реалността на вечния живот, казва румънският йеромонах Саватие Бащовой. В интернет анкета по време на Рождественския пост Православие.БГ запита своите читатели дали са направили избора да спазват поста.

В проучването, в което се включиха над 200 участници, почти 60% от гласувалите заявяват, че постят, тъй като за тях тази духовна традиция е особено важна. 26,4% от гласувалите в анкетата спазват Рождественския пост, но частично, не през всичките 40 дни. За 5,5% постите са твърде голямо предизвикателство и те признават, че не постят, тъй като не биха успели да устоят на изкушенията.

Проблем със здравето е причината за 4,7% от гласувалите в анкетата да не спазват поста, а според 3,8% традицията на поста не е нещо важно и духовно необходимо, затова и не я спазват.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...