Поклонническо пътуване „По стъпките на св. Йоан Рилски“




Имаме
радостта да обявим провеждането на поклонническо пътуване “По стъпките на св. Йоан Рилски” от 13 до 20 август. Пътуването ще предложи на участници от цяла България да изживеят заедно и споделят няколко светли дни, да посетят нови и интересни места, свързани с житейския път на св. Йоан Рилски и православната традиция в България.

Св. Йоан Рилски е едно от най-големите светила на Българската православна църква. Неговият манастир е най-големият в България и е сред най-посещаваните от българи и чужденци. В живота си св. Йоан Рилски извървява дълъг път, не само духовен, но и във времето и пространството. Тръгвайки по пътя на подвижничеството, той напуска родното си с. Скрино, замонашва се в близката св. обител, но след кратко време, прекарано там, се заселва в недалечна пещера. В онова време (X в.) хората трудно възприемали отшелниците и това принуждава св. Йоан да се мести от място на място. Той тръгва нагоре по течението на р. Струма, прекарва различно време в манастири и убежища край реката. Пътят, който е извървял до Рилската пустиня, е път към Бога и светостта. Изследването и проследяването на стъпките на св. Йоан Рилски би помогнало на всеки духовно търсещ човек да открие и изпита подвижничеството в съвременния свят.

Какво ще се случи?

Ще се срещнем в гр. Бобошево, на 3 км от с. Скрино, родното място на св. Йоан Рилски. Ще започнем пътешествието си със св. Литургия в Руенския манастир, построен недалеч от първата пещера на отшелника. След това – пеша или с автобус – ще се отправим към Гранишкия манастир, пещерата при с. Гърбино в Земенския пролом, Земенския, Пернишкия, Кладнишкия манастири, параклиса при х. Кумата в планината Витоша и Германския и Рилския манастир. В навечерието на Успението на св. Йоан Рилски ще бъдем в Рилската св. обител. В утрото на празника ще участваме в св. Литургия в храма. Ще посетим и местата, свързани с живота на светеца в околността – пещерата, Царев връх и др.

Кой може да участва?

Може да участва всеки, който иска да се докосне до живота на светеца; всеки, който се чувства способен да върви по горските пътеки и да нощува на места, лишени от удобства.

Къде ще се случи?

Ще нощуваме в хотела на гр. Бобошево, в базата на Софийския университет в гр. Земен, в х. Кумата и в Рилския манастир. Ще имаме пешеходни преходи, но ще пътуваме и с автобус, който ще е на наше разположение за всеки, който няма възможност да върви пеша.

Такса: 130 лв.

Таксата за участие покрива половината от разходите за храна, транспорт, водач и настаняване. Останалата сума се поема от фондация "Покров Богородичен"

Кои са ръководителите?

Гергана Станчева – координатор на пътуването;
Красимир Новаков – водач;
* С групата ще пътува духовно лице
или богослов;

Практическа информация:

Сборният пункт за пътуване е в гр. Бобошево. Участниците, които сами могат да стигнат до там, ги очакваме в 13 ч. на 13 август 2005 г. на централния площад в града. За останалите има организиран автобус от гр. София, който ще отпътува около 10 – 11 часа на същия ден. Точният час и място на заминаване ще бъдат посочени допълнително. Автобус ще съпровожда групата по време на цялото пътуване. Пътуването приключва на 20 август в Рилския манастир, когато около 10 – 11 ч. групата ще се отправи към гр. София.

Запишете се тук

Вижте снимки от Руенският манастир "Св. Йоан Рилски"

За допълнителна информация:
Фондация “Покров Богородичен”
гр. София 1000
ул. Врабча 18, ет. 5
тел. 02/987 16 55
Гергана Станчева
gergana@p
ravoslavie.bg
моб. тел. 0888 88 55 43

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...