В каквото вярвате – това ще получите


Вярата без знание бързо се превръща в суеверие, т. е. в някаква странна смес от псевдорелигиозни възгледи, където има място и за ангелите, и за бесовете, и даже за Господ Бог, но отсъства разбирането за покаяние, борбата с греховете, промяната на начина на живот. (Впрочем, някои целители изпращат своите пациенти в църквата, като им предписват „направи шест сеанса с изповед”. Ето ти! Нито е много, нито е малко – „шест сеанса”, а после ти казват да живееш както искаш).

О свети угодниче Божий, свещеномъчениче Киприяне, бързи помощниче и молитвениче за всички, които прибягват към тебе! Приеми от нас недостойните това хваление; изпроси от Господа Бога подкрепа в немощите, утешение в скърбите и всичко, което е полезно за нашия живот; възнеси към Господ твоята благомощна молитва, да ни предпази от греховни падения, да ни научи на истинско покаяние, да ни избави от дяволския плен и от всякакви действия на нечистите духове и да укроти, тези които ни обиждат. Бъди ни крепък защитник от всички видими и невидими врагове; дай ни търпение в изкушенията и в часа на смъртта ни предпази от мъчителите на въздушните митарства, та водени от теб, да достигнем Горния Йерусалим и да се сподобим в Небесното Царство заедно с всички светии да славим и възпяваме пресветото име на Отца и Сина и Светия Дух во веки веков. Амин.

Молитва към свещеномъченик Киприян

Вярата без знание бързо се превръща в суеверие, т. е. в някаква странна смес от псевдорелигиозни възгледи, където има място и за ангелите, и за бесовете, и даже за Господ Бог, но отсъства разбирането за покаяние, борбата с греховете, промяната на начина на живот. (Впрочем, някои целители изпращат своите пациенти в църквата, като им предписват „направи шест сеанса с изповед”. Ето ти! Нито е много, нито е малко – „шест сеанса”, а после ти казват да живееш както искаш).

Суеверно мислещият човек усеща себе си така, сякаш се намира в центъра на всемирната борба между доброто и злото; сякаш неговото лично благополучие зависи от това, доколко успешно той ще съумее да се защити от злите сили. Така разбирането за Божията воля, за Божия Промисъл и Неговото допущение са напълно чужди на суеверието.

Суеверният не знае и не иска да знае, че скърбите и страданията, по Божие допущение, са могъщо възпитателно средство, благодарение на което човек става способен да осъзнае своята немощ, да почувства необходимост от Божията помощ, да се покае и да промени своя живот. Независимо от това, по какъв начин тези скърби ни посещават: чрез болест или загуба на близък, или в резултат на нещастен случай или чрез врачуването на магьосници.

Да, връзката със сатанинските сили под вида на магиите, врачуването и баенето съществува от древни времена, и да се отрича е все едно да отричаш съществуването на самия княз на тъмнината – дявола. Но тяхното негативно влияние върху нас е възможно само по Божие допущение и винаги има изцяло конкретна цел – укрепване на човека във вярата и осъзнаване, че само Бог е нашият единствен Застъпник.

Църковното вероучение ни насочва към борба със силите на злото, а суеверието не вярва в действеността на тази борба. Както и в самата сила на доброто. Това е неверие.

Бог е премъдър и милосърден, дяволът е хитър и коварен. Да, много предсказания се сбъдват, гаданията се осъществяват. Но Господ ни е предупредил: „Нека ви бъде според вярата ви”. В каквото вярвате, това ще ви води на вашия жизнен път. Това е очевидно. Господ ежедневно и ежечасно изпитва силата на нашата вяра в живота, в делата и постъпките, чрез нашата реакция в събитията, които ни се случват и около нас.

Ако вярата бъде сведена до суеверие, то Господ често допуска да се изпълнят тези предсказания, а гледачките чрез магиите и баенето да извършат своето действие, за да се вразуми маловереца, да му се отворят духовните очи за греховете му, страстите и пороците, да се очисти от лошите неща. Там е бедата, че суеверният не иска да осъзнае това, напротив греховният начин на живот напълно го устройва и той не иска да го променя. Затова и в него възниква лукавата мисъл: „Това са ми го направили”.

Освен това, суеверният мисли, че ако чрез едно тайно действие в неговия живот са навлезли беди и скърби, то с други отделни действия всичко ще бъде поставено на място и занапред ще заживее, продължавайки по същия греховен начин, т.е. ще се опита да намери „контра-заговор”.

Тук е необходимо да обърнем внимание на тези, които разпространяват суеверията в нашата страна. Процента на неграмотните старици в тази работа е много малък. Ново поколение служители на сатаната „се трудят” на тази нива, които подтикват народа към духовната пропаст. Това е на всички известната армия от врачки, магове, екстрасенси, парапсихолози, целители, астролози, предсказвачи, гадатели, прорицатели, лъжемесии и лъжепророци, хипнотизатори и нумеролози, сектанти и просто сатанисти.

Списъкът на самозванците може да продължи, но няма гаранция, че днес няма да чуем за нови. С какви ли не „чудеса” се опитват тези слуги на тъмнината да подкрепят своите пълномощия! Изцеления пред изумените тълпи, предсказване на бъдещето, решение на семейните конфликти, любовни затруднения и други подобни.
Използват всякакви методи за да внушат доверие! Тук е и лъжата, че имат благословението на свещениците или дори на православните архиереи. (Защо никой не е получил благословение от будистки лама, от католически свещеник или от равин от синагога? Очевидно всички гледачки считат себе си за чеда на Православната Църква). От тук и иконки, кръстчета и молитви. И самите целители понякога имат наистина църковен вид.

Защо го правят? За да объркат хората. Първо, се създава илюзия за сътрудничество на гледачката с Църквата, второ – внушава се мисълта, че тя е подвластна на добрите, светлите сили и трето – постига се най-главната цел на сатанистите: потъпкване и оскверняване на светините.

Множество статии и книги, разобличаващи тайните замисли на безбожния сатанински фронт, вече са написани, множество доводи и потвърждения от Свещеното Писание привеждат техните автори за пагубността на подобна връзка с дявола.

Но няма да сгреша, ако кажа, че най-потресаващото потвърждение за сатанинската същност на всички гледачки и екстрасенси получаваме ние свещениците, всеки път, когато към нас се обръщат жертви, „излекували се” при тях, или такива, които просто са общували с магическите сили. Техният вид е жалък и колко е страшно последствието от такова „лечение”, те често попадат в психиатрични клиники. Зрителни и слухови халюцинации, страх, мания за величие или за преследване превръщат тези хора в подобие на човека. Животът им е непоносим.

Божествената вяра изисква човешката воля да се подчини на Божията. „Да бъде Твоята воля”, – четем в молитвата „Отче наш”. Вярата в екстрасенса му позволява да зароби нашата свободна воля с помощта на тайни магически действия, в резултат човек губи свободната си воля.По този начин тъмните сили получават достъп до душата на жертвата на суеверията.

Даже Бог – Творецът и Подателят на живота не нарушава свободата на нашата воля. „Ето стоя и хлопам”, казва Той и влиза само в откритото, чистото, вярващото сърце. Сатаната е готов да общува с всякакви човешки злини във всякакъв вид. Врачките отдават своята душа в ръцете на дявола и още тук в този живот стават чеда на погибелта и проклятието. А магическа сила получават, ако дадат обет да погубят и други хора.

Точно затова са толкова хитри и изострени средствата и методите на магическото въздействие. Точно затова гледачките спекулират с болестите и скърбите на нещастните хора, като разчитат, че те ще поискат да се излекуват при каквито и да е условия, само да е по-бързо (а покаянието е дълъг и продължителен процес).

Маскирайки се, магьосниците често говорят, че има черна магия, а казват че те правят само бяла. На практика за християнина е ясно, че магията е една – дяволска и в тъмната област няма никакви цветови различия. Екстрасенсите се опитват да убедят всички, че тежките последствия от екстрасензориката (загуба на разсъдъка, душевно разстройство, депресии и много други) – това е резултат от неквалифицирани действия на любители. Ето ние, казват, сме професионални, ние сме учили. Даже се създава някакъв ореол на научност, на магьосничеството се придават научни термини: парапсихология, дианетика, телепатия, астрология…

Страшното явление на служението на дявола става всекидневие. Гледачките излизат по радиото, по телевизията. Други се хвалят, че са потомствени врачки, от деди и прадеди. Печата се огромна литература, реклама, има училища за магьосници и екстрасенси. Само това обстоятелство говори само за себе си.

Използват се привидно невинните и безобидни грехове на суеверието, вярата в гадания и други подобни, врагът на човешкия род продължава своето разрушително шествие. Много кратка е тази връзка между вярата в черна котка, да чукнеш на дърво, урочасването и прякото служение на сатаната.

Православната Църква предупреждава: Общението и лечението при екстрасенси, лечители, гадатели е вредно за вашето здраве.

По повод на повсеместното разпространение на окултизма архимандрит Кирил (Павлов) в една от своите проповеди казва, че още не е имало такова време, когато хората открито ще се обръщат към силите на злото и е невъзможно да се предположи как ще свърши всичко това.

Защото ще се появят лъжехристи и лъжепророци, и ще покажат личби и чудеса, за да прелъстят, ако е възможно, и избраните.(Марк. 13:22). | www.romanov-murman.narod.ru

Листовка на православния клуб при неделното училище към Киевската Духовна Академия и Семинария (Свето-Успенска Киево-Печорска Лавра)

Превод: свещ. Георги Десподов, Веселина Десподова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

3 Отговори

  1. ieromonah Ioan каза:

    Добро разсъждение по темата, сигурно е писано от някой русски семинарист. И коя именно част от превода е на свещ. Десподов и коя г-жа Десподова?

  2. Дон Кихот каза:

    „“Ела да ти прочета молитва за здраве“, казва попът и поглажда дяволито гъстата си черна брада. На границата между горната и долната махала на пернишкото село Елов дол свещеникът отваря Библията и вади малко шишенце с домашна ракия от хранилище, издълбано в страниците на светите писания. Удря здрава глътка и ловко подава патрончето. „Пийни, после цяла година болест няма да те лови – това е свещена сливовица“, казва мнимият духовник. Отгръща отново книгата и показва, че всъщност не държи никаква библия а вехт учебник по история на БКП със заглавие „Динамика на идеологическата борба“. На събралите се сеирджии отчето подава да целунат икона, на която от обратната страна е залепена снимка на порнозвезда.“

    http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2009-01-15&article=262775

  3. Idiot каза:

    Идут Кашпировский и Чумак по улице. Анатолий Михалыч
    останавливается и говорит:
    – Видишь вот этот дом? Сейчас с третьего этажа мужик
    телевизор выкинет.
    Кашпировский делает пассы руками, дверь балкона на
    третьем этаже распахивается, выбегает мужик и
    выкидывает магнитофон.
    Чумак улыбается, Кашпировский хмурится и повторяет пассы.
    Снова выбегает мужик и выкидывает стиральную машинку.
    Чумак улыбается сильнее. Кашпировский хмурит лоб и
    тщательно повторяет пассы. Через некоторое время на
    балконе появляется мужик и поднапрягшись выкидывает
    холодильник. Чумак откровенно веселится, Кашпировский
    начинает сосредоточенно внушать хозяину квартиры.
    Дверь балкона с треском распахивается, выбегает
    мужик, перевешивается через перила балкона и
    истерически орет:
    – Ну нету у меня телевизора, НЕТУ