Тропари на по-големите празници



Свето Богоявление (6 януари)

Когато Ти, Господи, се кръщаваше в Йордан, откри се поклонението на Света Троица; защото гласът на Отца свидетелствуваше за Тебе, като Те нарече възлюбен Син; и Духът във вид на гълъб потвърди верността на словото. Христе Боже, Който се яви и просвети света, слава на Тебе.

 
Сретение Господне (2 февруари)
Радвай се, благодатна Богородице Дево, защото от тебе изгря Слънцето на правдата Христос Бог наш, Който просвещава които се намират в тъмнина. Весели се и ти, старче праведни, който прие в обятията си Освободителя на нашите души, Който ни дарява възкресение.
 
Благовещение на пресвета Богородица (25 март)
Днес е началото на нашето спасение и откриване на вечната тайна: Синът Божи става Син на Девица и Гавриил благодат благовести. Затова и ние с него да извикаме на Богородица: Радвай се благодатна, Господ е с тебе.
 
Възкресение Христово
Христос възкръсна от мъртвите, като със смърт смъртта потъпка и на тия, които са в гробовете, живот дарува.
 
Възнесение Господне
Възнесъл се в слава, Христе Боже, зарадва учениците с обещанието за Светия Дух. И чрез благословението ги увери, че Ти си Син Божий, Избавител на света.
 
Петдесетница
Благословен си, Христе Боже наш, Който направи премъдри рибарите, като им изпрати Дух Светий и чрез тях улови вселената. Човеколюбче, слава на Тебе.
 
Преображение Господне (6 август)
Преобрази се на планината, Христе Боже, като показа на Твоите ученици славата Си, доколкото можаха (да я видят); та по молитвите на Богородица да осияе и нас Твоята вечна светлина. Подателю на светлината, слава на Тебе.
 
Успение на пресвета Богородица (15 август)
В раждането запази девството, в успението не остави света, Богородице: в живота премина ти, която си Майка на Живота, и с твоите молитви избавяш от смърт нашите души.
 
Рождество на пресвета Богородица (8 септември)
Твоето рождество, Богородице Дево, радост възвести на цялата вселена, защото от тебе изгря Слънцето на правдата, Христос Бог наш и, като унищожи клетвата, даде благословение, а като обезсили смъртта, дарува ни вечен живот.
 
Покров на пресвета Богородица (1 октомври)
Днес благоверните люде тържествено празнуваме осенявани, Богомайко, от твоето дохождане, и като гледаме на твоя пречист образ, умилно казваме: покрий ни с твоя честен покров и ни избави от всяко зло, като молиш твоя Син Христос, нашия Бог, да спаси душите ни!
 
Преподобни Иоан Рилски (19 октомври)
Основа на покаянието, пример на умилението, образец на утешението и духовното съвършенство бе твоят равноангелски живот, Преподобне, който пребиваваш в молитва, постничество и сълзи. Прочее, отче Иоане, моли Христа Бога за нашите души!
 
Вход на пресвета Богородица в храма (21 ноември)
Днес е предобразът на Божието благоволение и проповедта за спасението на човеците: в храма Божий Дева тържествено се явява и на всички Христа предвъзвестява. На нея и ние тържествено нека извикаме: Радвай се, изпълнение на Създателевата разпоредба.
 
Рождество Христово (25 декември)
Твоето рождество, Христе Боже наш, изгря за света светлината на познанието. Защото в него онези, които служеха на звездите от звездата се научиха да се покланят на Тебе, Слънцето на правдата, и да познават Тебе, Изтока от висините. Господи, слава на Тебе!
 
Похвална песен в чест на света Богородица
Богородице Дево, радвай се! Благодатна Марио, Господ е с Тебе! Благословена си ти между жените, и благословен е плодът на твоята утроба, защото роди Спасителя на нашите души.
 
Достойно ест
Достойно е, наистина, да те облажаваме, Богородице, винаги блажена и пренепорочна и Майка на нашия Бог. По-чтима от херувимите и несравнено по-славна от серафимите, нетленно родила Бог-Слово, същинска Богородица, те величаем.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...