Как да четем Библията



По времето на комунистическия режим Библията беше на практика забранена книга. Намираше се трудно и се търсеше много. Днес тя е достъпна в най-различни преводи и издания. Мнозина ме питат защо и как да четат Библията. С Божията помощ ще се опитам да дам някои разяснения:

1. Когато купувате или заемате Библия от библиотека, обърнете внимание дали е православния Синодален превод. Протестантите разпространяват своя превод, но той е правен преди 140 години от американци и много е остарял.

2. Винаги започвайте четенето не от началото на Библията – първата книга Битие на Стария Завет, а от Евангелията, с които започва Новият Завет. В противен случай има реална опасност да се объркате и смутите.

3. Библията не е любовен роман или криминална повест. Нейното четене трябва да е сравнително бавно и внимателно, като започва и завършва с молитва. Преди да я отворим, трябва да се помолим Бог да открие сърцата ни за словото Си. След като я затворим, трябва да отправим молитва Божието слово да даде плод в душите ни, като ни освети и очисти.

4. Библията не е една книга, а сборник от книги. Старият Завет обхваща 50 книги, а Новият – 27. За нас Старият Завет е ценен не само като свидетелство за Божия промисъл в човешката история, но преди всичко като пророчество за живота и мисията на Богочовека Иисус Христос.

5. В Библията не трябва да се търси „под вола теле”. Тя не е учебник по история, научна монография или политически манифест. Нейната цел е религиозно-етическа. Както пише един американец, „Библията не ни учи как се движи небето, а как ние отиваме на небето”.

6. Текстът на Библията има различни нива. Докато едни пасажи трябва да се възприемат буквално, други могат да бъдат разбрани само в символичен или алегоричен смисъл. Има много примери, че когато хора четат Библията сами и се опитват да я проумеят с ограничения си разум, стигат до ерес и отпадат от Църквата. Затова Свещеното Писание трябва да се чете, като човек се съветва с духовния си наставник или, ако няма такъв, да се ръководи от тълкуванията на древните и новите св. отци.

7. Трябва не само да четем Библията, но да размисляме над прочетеното и да го въплъщаваме в живота си. Само по този начин Словото Божие ще стане „живо и действено” (Евр. 4:12) за нас.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...