От манастира в Есекс – с любов



 

Това беше най-важното послание, което една група поклонници от България научихме за краткия ни престой между 1 април и 6 април т. г., в православния манастир „Св. Йоан Кръстител” край селцето Tolleshunt Knights в областта Есекс, източна Англия.

Основан от стареца Софроний Сахаров, духовно чедо на св. Силуан Атонски, днес този манастир е ставропигиален към Константинополската патриаршия. На 5 март 1959 г. старецът Софроний, зедно със своите сподвижници Симеон, Прокопий, Елизабета и Евниха закупуват от англикански свещеник къща с прилежащата й земя в обезлюдено тогава място, за да живеят монашески живот. През 1966 г. чедо на стареца Софроний става и архимандрит Захария, когото православните у нас познават от книгите му и от посещението му в България през 2007 година. Сега в православния манастир живеят монаси и монахини от 16 националности, включително от неправославни държави като Великобритания, Швейцария, Белгия, Франция, Германия и др. С гордост можем да кажем, че там има и българска монахиня – сестра Ксения.

Асафалтов път разделя обителта на две части. В мъжката част са трите храма – първоначалният „Св. Андрей”, изграденият веднага след канонизацията на стареца Силуан, „Св. Силуан Атонски”, и гробищният храм „Вси светии”, където е погребан старецът Софроний Сахаров. В тази част на манастира са и офисите, художествените ателиета за иконопис и дърворезба, библиотека, магазинчето за книги и църковни стоки, столовата, няколко сгради с килиите на 12-те монаси и единият послушник, помещенията за мъже-поклонници и прекрасен парк. В женската част няма храм, но се предвижда построяването на храм „Света Троица”. В тази част има по-голяма трапезария, тук са килиите на 23 монахини и 4 послушнички и помещения за жени-поклоннички. За парниците със зеленчуци и овощната градина се грижат сестрите, а братята помагат с поправянето на селскостопанската техника. Англиканският епископ за района е дал за обгрижване към манастира и един изоставен и рушащ се англикански храм, който под грижите на братята и сестрите събира на православно богослужение в неделя много гърци, кипърци, румънци, сърби, българи и англичани, идващи чак от Лондон.

По време на Великия пост в сряда и петък се служи преждеосвещена литургия, а в събота и неделя – Василиева. Още от времето на стареца Софроний е традиция в манастира като вечерня и утреня да се отслужва т. нар. „Служба Иисусова молитва”. Имахме възможността да се докоснем до исихастката молитва, практикувана в тази общност. Създава се молитвено настроение, което не може да се разкаже, а може само – и трябва – да се преживее.

Сутрин службата започва в 6.00 часа и продължава 2 часа. През седмицата храненето на братята и сестрите е двукратно – на обяд в 12 часа, и на вечеря в 17 часа, а само в събота и неделя има закуска, обед и вечеря, която споделят заедно с гостите на манастира. Вечерната служба е в 18.30 часа и продължава до 20.30 часа. Времето за разговори и отдих е до 22.00 часа, когато помещенията се заключват. В кухнята, както в на телефонната централа, се дават дежурства по график.

През цялото време на пребиваването ни там няколко сестри се грижеха с любов и внимание за нашата група от 15 човека. Сърдечните и гостоприемни домакини ни бяха организирали и отделиха време за еднодневна екскурзия до студентския град Кембридж, където има 30 колежа, включени във федерация. Интересно е, че колежите са строени като манастири, защото в разбирането на англичаните няма наука без Бог – сградите на църквата, трапезарията, библиотеката, жилищата на студентите обгръщат вътрешен озеленен двор. Разгледахме колежа "Света Троица", в който са се учили 50 Нобелови лауреати, включително Нютон. Тук са получили образованието си лорд Байрон и принц Чарлз. Разгледахме и колежа "Св. Йоан Богослов", а в Кралския колеж, който има най-голямия храм на Англиканската църква в Кембридж, се помещава музей за родословието на династията на крал Хенри VIII.

Но незабравими ще останат най-вече духовните ни беседи с архимандрит Захария, духовно чедо на стареца Софроний и йеромонах Николай Сахаров, племенник на стареца Софроний. Топлото отношение към нас имаше за фундамент изпълнение на Божието Слово и заветите на старците Силуан и Софроний. Както каза единият от свещениците, които бяха с нас: „Тези хора живеят като безплътни. Това са най-усмихнатите монахини, които някога съм виждал.” А отец Захария сподели с нас в беседата си: „За да бъде нашата вяра спасителна, тя трябва да е оживотворена с любов” и видяхме тези думи оделотворени.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

11 Отговори

  1. blagorodstvo каза:

    Благодаря Ви за статията.
    Бихте ли поместили по-обстойна информация относно Института за Православни Християнски изследвания в Кемридж.
    Благодаря Ви!

  2. plamen каза:

    http://www.iocs.cam.ac.uk е страницата на института

  3. Дон Кихот каза:

    „Злая судьба вовлекла Вас в ряды тех, с кем Вы мужественно и самоотверженно боролись!“ Открытое письмо священника Глеба Якунина Александру Солженицыну. – http://www.portal-credo.ru/site/?act=news&id=61771&cf=

  4. Milka каза:

    Там видяхме истински православни хора – пълни с любов към хората, земята, книгите… Много усмихнати и образовани монаси и монахини.

  5. Atila каза:

    Не само днес, но и винаги манастира в Ессекс си е бил ставропигиален. Едва ли о.Захария е познат в България от книгите му, не ми е известен превод на български. Освен това не става въпрос за книги, а за книга. Архимандрит Захария има една книга, неговия дисертационен труд върху богословието на стареца Софроний. Предполагам статиите на о.Захария не се броят за книги?

  6. Lidia Ilinova каза:

    Но се надявам да излезе в превод на български от издателство „Омофор“ книгата му „Христос като път на нашия живот“, която разглежда богословието на стареца Софроний и книга с негови беседи.

  7. Lidia Ilinova каза:

    С Божието благословение, архимандрит Захария възнамерява да посети България между 19 юни и 25 юни. Голяма радост за духа са неговите беседи и се надявам много хора да ги посетят, тъй като се предвижда да бъде в няколко града в България. Допълнително ще има информация през юни.

  8. iliana каза:

    пред мен са три книги на архимандрит Захариас:

    The Enlargement of the Heart, Mount Thabor Publishing, USA;

    Christ, Our Way and Our Life, St. Tikhon`s Seminary Press, USA

    The Hidden Man of The Heart, The Stavropegic Monastery of St. John the Baptist, Essex, UK.

  9. Atila каза:

    ако ги прочетете и трите ще разберете, за какво говоря. С малки изключения третата книга The Hidden Man of The Heart е нещо по-различно от съдържащото се в Christ, Our Way and Our Life. Нещо като онези пакетета Нес кафе 3 в 1.

  10. Atila каза:

    ако погледнете написаното на задната корица на The Enlargement и The Hidden Man ще видите, че това са поредици от лекции и беседи изнесени през 2001 и съответно 2007 от о.Захария във Вичита, Канзас.

  11. iliana каза:

    действително става въпрос за лекции и беседи с различно съдържание, произнесени по различно време, както и за докторската дисертация на отец Захариас. Фактът, че ги познавате, ме кара още повече за да се изненадвам на забележката ви. Не представлява прецедент публикуването на книги с такова съдържание.

    Що се отнася до повторенията – сам казвате, че Скритият човек на сърцето е различна от другите две книги, които пък поначало са различни по съдържание:-), така че – излиза по думите ви – книгите не са едно в три. (по-скоро тази фигура беше подходяща).

    Ако ги прочета, ще мога да кажа повече. Засега виждам, че във всички случаи става въпрос за книги, не за книга, така че продължавам да се чудя на горния коментар.

    поздрави