Владичицата на ангелите



Тя е там. Живее на острова. Обича. Помага. Милва. Тя диша в Тинос. На острова. Многоблагодатната Пресвета Богородица. Не се съмнявайте, идете и вижте. Божията майка не оставя никого недокоснат и необдарен с любов и благодат. Там е. На шепа земя сред морската шир. Преблагодатната Мария господарува дискретно, смирено, топло и всеотдайно. Там. На Тинос. Пръска благодат и радост. Наричат я Господарка на ангелите.

Вятърът на острова в силата си може да вдигне дете и дори възрастен във въздуха. Превръща ги в летящи хора, подобни на героите от картините на Шагал. Но не затова Многоблагодатната е наричана Владичица на ангелите. Нейните летящи хора са в монашески одежди. Крилати земни образи, спасяващи се високо в планината Кехровуни. Молитвите и душите им летят към Пресветата Божия майка. На нея се уповават. Нея търсят. Нея следват.

Колко тъжно е да не можеш да летиш, когато сърцето ти лети от радост. Тогава… чупиш крак. Малка беля… Но те отвеждат далеч от острова на Преблажената. Телесно те боли, а душата е спокойна. Обещаваш пак да дойдеш. Без да летиш по улицата, а да лазиш като другите поклонници. Те тръгват по колене от крайбрежната до храма на Многоблагодатната с молитва на уста. Покайно смирени и надяващи се на милост Небесна. Съсредоточени и търпеливи. Настойчиви в прошенията си. Силни във вярата си. И горещи в любовта си към Бога и Неговата Свята Майка. Всеки камък по пътя към храма е пропит от техните въздишки и надежди.

Тиноската Света Богородица е блага небесна усмивка за душата. Една само целувка и Тя те сътворява отново, обвива те в тиха радост и за теб започва Пасха. Още преди да влезеш в храма усещаш мириса на благодат, чувстваш ласката на любовта, потъваш в елея на Светия Дух. Бели гълъби се разхождат вътре и около храма. Никой не ги гони. Те са у дома си.

Множество кандила висят от тавана. Десетки сребърни и златни фигурки са закачени под тях. Свидетелстват за милостта на Пресвета Богородица. Кораб, къща, крак, ръка, сърце, очи, дете, венчило, риба и още форми, излети от метал. Като благодарствени писБогородима към Многоблагодатната. Като рождественски играчки на Дървото на живота. Святата икона на Благовещение е от ляво след като влезеш в църквата. Цялата е покрита с медальони, перли, скъпоценности. Дълго трябва да я гледаш, за да различиш лицето на Божията майка. То е мъничко като бисер.

Храмът изглежда като бял кораб на спасението сред лазурното море. Издигнат по волята и личната поръка на Пресвета Богородица. Истински дворец на Божия Син, в който намира благодат всеки човек. Дори и да не е християнин. Свидетелство за това е мраморната фиала отвън в двора, която е подарък от мохамеданин. Намерил здраве с помощта на Тиноската Света Богородица, в знак на благодарност изградил това каменно цвете, в което всяка година на Богоявление се освещава водата. Сигурни бъдете – Божията майка гледа сърцето и предписва лек на всеки, притичал се към нея с вяра.

Какво е общото между манастира „Владичица на ангелите“ в планината Кехровуни и Тиноската Света Богородица, наричана още Евангелистрия Мегалохарис? За първи път Божията Майка се появява пред монахиня Пелагия с поръка къде да бъде намерена иконата на Благовещение. Три пъти Многоблагодатната посочва мястото и казва къде да се построи храмът за чудния образ. В бяла нетленна светлина, Тя се явява в скромната монашеска килия и насърчава света Пелагия. Преподобната в смирение и вълнение не смее веднага да се довери на видението. Споделя с епископ Гавриил и започват издирвателните работи. Това се случва през лятото на 1822 година. Иконата е намерена на 30 януари 1823 г. от един работник – месец след началото на строителната дейност. Тя е неголяма, гърбът й е обгорял. Според експерти, иконата е в земята от 9-10 век и е престояла там близо 850 години. При нашествие на сарацини древният християнски храм на остров Тинос бил разрушен. Оцелялата икона изобразява как Светата Дева получава на колене Благата вест, че ще роди Спасителя на света. Архангел Гавриил държи в ръка любимото цвете на Многоблагодатната – бял крин, символ на чистота и целомъдрие. До коленичещата Девица има маса с книга. В горната част на иконата Светият Дух слиза като гълъб през облаци. Изображението е от раннохристиянско време. По него е направен късен препис от 1858 година. При намирането са различили два цвята – зелено и жълто по дрехите на Преблагодатната и Архангела. Смята се, че образът е един от трите, които свети апостол и евангелист Лука е нарисувал и които лично Божията майка е благословила с думите „Моята благодат да е върху тях!“.

Господарката на ветровете и на летящите към Бога сърца е осветила с присъствие си манастира в Кехровуни, където и днес може да видите килията на преподобна Пелагия. Цялата монашеска света обител представлява един лабиринт от каменни постройки, които са боядисани в бяло. Какво притегля натам българското сърце ли? Освен любовта към Божията майка, най-обичаният наш светия – свети Йоан Рилски Чудотворец е там, на върха на Кехровуни, при Владичицата на ангелите. Неговата дясна ръка до китката се пази грижливо в сребърна ръкавица. Обковът е от 1788 година. Неизвестно е как светинята попада там. Знае се само, че идва от близкия остров Сирус.

Трябва да посетите планината Кехровуни по време на силните северни ветрове, за да разберете защо свети Йоан е избрал неговата свята десница да бъде в Тинос. Не търсете логика или исторически хипотези как тя се е отзовала там, а се доверете на сърцето и любовта. Свети Йоан Рилски Чудотворец аскетично се е подвизавал в Рила, където основава монашеска общност. Той и днес помага на братята и поклонниците в суровите условия на планината. А неговата дясна ръка помага на сестрите монахини в Кехровуни и безчет са неговите чудеса. Там сред силните морски ветрове, като капитан на кораб, той сочи към спасителната твърд на Православната вяра. Там при Многоблагодатната, при Владичицата на ангелите, като български ангел небесен, застъпник за нашето спасение.

Всяка година на 23 юли Тиноската чудотворна икона Благовещение е занасяна тържествено в манастира Кехровуни като спомен за явяването на Божията майка в килията на света Пелагия. Благодатната радост от тази лития озарява всички и дарява нови надежди. Другите големи празници на острова, свързани с чудния образ, са на 30 януари, когато иконата е намерена в деня на светите Трима светители; на 25 март, когато Църквата празнува Благата вест и на 15 август, когато е Успението на Божията майка и храмов празник на манастира в Тинос.

Преблагодатна Майко на нашия Бог,
свети преподобни Йоане Рилски Чудотворче,
света преподобна Пелагио, молете Бога за нас!

 

Килията на св. Пелагия

Св. Пелагия Тиноска

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...