За радостта от едно поклонническо пътуване до немския православен манастир „Св. Троица“



KlosterhofС благословението на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний от 30 септември до 3 октомври имахме изключителната радост да осъществим едно дългоочаквано поклонническо пътуване. Заедно с нашите енорийски свещеници о. Сергий Ненов и о. Кръстин Апостолов и група енориаши от българските църковни общини в Щутгарт и Хамбург, посетихме немския мъжки православен манастир „Света Троица“, който се намира в китното селце Буххаген, на около 60 км южно от Хановер и на около 460 км от Щутгарт.

Манастирът е основан през 90-те години на миналия век и е един от осемте православни манастири в Германия. В светата обител, която е под църковната юрисдикция на Българската патриаршия, се съхраняват частици от мощите на св. ап. Вартоломей, както и на други светци. Заедно с монасите взехме молитвено участие във вечерните и утринни служби, както и на светата Литургия за празника Покров Богородичен. В събота на празника преди вечернята присъствахме и пяхме на Великия водосвет, който о. Кръстин и о. Сергий отслужиха заедно с монасите на открито в двора на манастира, на специално изградено място за целта.

Имахме прекрасната възможност да беседваме с монасите и най-вече с игумена на манастира архимандрит Йоханес, изключително смирен и интелигентен човек, който преди да стане монах на Света гора е следвал музика и е работил като музикант в Берлин, а по-късно завършва богословие и византиистика. Под музикалното ръководство на о. Йоханес монасите са усвоили древно немско пеене, подобно на византийското църковно пеене или както те се изразяват – „с голяма прилика на старото родопско народно пеене“. Особеността на това духовно пеене е, че има в основата си гами, които включват така наречените естествени тонове (Naturtöne). Приложено в църковните служби, това пеене звучи изключително красиво и мистично.

За всички нас това поклонническо пътуване беше едно дълбоко духовно и молитвено преживяване. За повечето това беше първото посещение на манастира, но със сигурност не и последното – с радост ще дойдем пак на това благодатно място, най-късно – за завършването и освещаването на главния манастирски храм, чийто основи вече са положени.

След съботната вечерна служба всички заедно се отправихме към Хамбург. От няколко години насам българската църковна община в Хамбург има възможността да ползва храма към един от централните гробищни паркове в града. Голяма радост беше за всички нас заедно да пеем, да се молим и да приемем свето Причастие на неделната света Литургия, която отслужиха двамата свещеници о. Кръстин и о. Сергий. Много радостен момент беше участието на всички деца в храма на Великия вход, които вървяха със запалени свещички пред свещениците. В своите поздравителни думи след службата о. Сергий с радост отправи покана към о. Кръстин и цялата община да ни гостуват в Щутгарт, особено на честванията по случай празника на св. ап. Вартоломей.

Цялата щутгартска група бяхме много впечатлени, че по време на светата Литургия по-важни молитви, апостолското послание и светото Евангелие се четат, освен на български и на немски, на гръцки и на грузински език. „Това го правим, за да се радват и да се чувстват приобщени към богослужението и молитвата, както българите, така и хората от други националности, които идват на служба при нас“, споделя о. Кръстин с усмивка в разговор на кафе след светата Литургия.

Времето, прекарано заедно след служба, е много ценно и радостно. Всеки е донесъл по нещо за общата трапеза. Хората общуват по между си, обменят съвети и си разказват случки от живота си, далеч от родината. За нас това беше прекрасна възможност да се опознаем и да обменим полезен опит от живота на едноименните ни църковни общини. След почерпката о. Кръстин и о. Сергий приканиха всички присъстващи на разговор-беседа със свободна дискусия, която тук по традиция се провежда в неделния ден след светата Литургия. Всички се събрахме около двамата свещеници, да чуем техните думи и съвети и да зададем нашите въпроси, както по духовни, така и по актуални теми от живота, които дискутирахме заедно в светлината на нашата православна вяра.

Още много радостни моменти преживяхме заедно с нашите нови приятели от Хамбург, с които сякаш винаги сме се познавали и винаги ще си останем близки. От този ден Щутгарт и Хамбург са силно духовно свързани. Слава Богу за оказаната към нас голяма радост и милост да успеем да осъществим молитвеното поклонническо пътуване до немския православен манастир „Света Троица“ и за радостната ни среща с българската църковна общност в град Хамбург!

По молитвите на Пресвета Богородица, чието покровителство прославихме, и по молитвите на светите мъченици Киприан и Юстина, чиято памет чествахме, както и по молитвите на всички светии, Господ да ни даде и за в бъдеще такива радостни срещи на вярата и да благослови всички българи живеещи по света и в родината. Амин!

Vor der Kirche - new

vodosvet1

studium

beseda2

Kirche Hamburg

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...