Айдемирски манастир “Покров Богородичен”




Местоположение: Манастирът се намира на 1 – 2 км югозападно от с. Айдемир и 2 – 3 км североизточно от с. Сребърна, Силистренско, на границата на резерват Сребърна.

Статут: действащ, женски

Архитектурни и културни-исторически ценности: Манастирът съществува от 1996 г. Жилищната част е бивша ловна хижа, има и стопански постройки, а храмът е построен през 1997 г.

Диоцез: Доростолска духовна околия

Телефон на манастира: 0887700233

Управител: монахиня Йоанна


Телефон на управителя:
0887700233

Кратка история: В Силистренско всички съществували някога манастири са недействащи. През 1996 г. Негово Преосвещенство Мелнишки епископ Генадий дарява средства за строежа на храма след като замите на манастира са върнати на Църквата. Още в началото в него се заселват монахини. През 2001 г. Студенти от специалност “Иконография”, към Богословския факултет на Великотърновският университет “Св. св. Кирил и Методий” изписват наоса на храма също с дарения на Мелнишкия епискип Генадий.

Издания за манастира: брошура

Посетен от: Гергана Станчева многократно

Достъпност: Асфалтиран 1 км път отклоняващ се от главното шосе Русе – Силистра, отклонението е между селата Сребърна и Айдемир.

База / условия: Няма възможност за нощувки. Възможно е приготвяне и консумиране на храна след предварителна уговорка с монахинята.

Описание на посещението: Колко хубаво беше когато отидохме за първи път там! Бяхме млади и анбицирани. Когато по-нататък се наложи да живеем в манастира за да си свършим работата изобщо не ни дотежа да живеем във фургона край манастирската порта. Сестрата правеше всичко възможно да сме добре нахранени, да ни е всичко наред за да може спокойно да си вършим работата. Прекарахме едно вълнуващо лято, изпълнено с най-невероятно преживявания, смях и приятелство! Връзките, които тогава създадохме се заздравиха и макар вече да не се виждаме, подаржаме контакт. Това място, което на пръв поглед изглежда “забравено от Бога” е всъщност “Дом Господен”! Няма вид на манастир, по-скоро на селско стопанство с храм, но всеки, който го е посетил си тръгва от там преобразен…

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...