Басарбовски манастир”Св. Димитър Басарбовски”




Местоположение: Намира се в каньоновидната долина на р. Лом, където има около триста скални помещения.

Статут: действащ, мъжки

Архитектурни и културни-исторически ценности: В подножието на скалите има сграда с жилищни помещения и трапезария за гости. В скалите по стълби се стига до площадка, където се намират скалния храм, нишата в която, според преданието е спял св. Димитрий Басарбовски, две килии в които е живял и завършил земният си път монах Хрисант. По други стълби се стига до естествена пещера, в която е погребан монах Хрисант. В двора на манастира има кладенец, който според преданието е изкопан от св. Димитрий Басарбовски, а водата му е лековита.


Диоцез:  Русенска духовна околия

Телефон на манастира: 082 / 800 765 – Иеромонах Емилиан

Официален сайт

Кратка история: Манастирът е построен вероятно около XII в. Името на Басарбовския манастир се споменава за първи път в турски данъчен регистър от 1431 г. Манастирът е възстановен през 1937 г. От монах хаджи Хрисант, брат на Преображенския манастир. Храмовият паметник на манастира се чества на 27 октомври, когато се чества паметта на св. Димитрий Басарбовски. Мощите на светеца, който е българин по произход и родом от с. Басарбово днес се намират в Партиаршеската катедрала в Букурещ, Румъния.

Издания за манастира: Арх. Виктор Мутафов, “Преподобни Димитрий Басарбовски и неговия скален манастир до Русе”

Посетен от: Гергана Станчева през есента на 2002 г. и още  няколко пъти

Достъпност: Манастирът се намира на около километър югоизточно от с. Басарбово. Има асфалтов път до самия манастир.

База / условия: Манастирът не предлага условия за нощувка, но има възможност за почивка в манастирската трапезария

Описание на посещението: Отец Добромир ни заведе в манастира, за да видим манастира. По типичния за него стил, започна да ни развежда насам натам, да размахва ръце и да ни обяснява разпалено за живота на светеца, за предишните му обитатели. След като разгледахме всичко, ние седнахме да изпием по чаша чай, после си тръгнахме, изпълнени с благодатта на това свято място.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...