Връщат към живот църквата „Свети 40 мъченици“ във Велико Търново


Източник: БГ Фактор

Няма друга такава светиня у нас, където църковно-държавното начало да е заложено с освещаването още

Днес е Кръстовден, Въздвижение на св. Кръст Господен, един от най-важните и тържествени християнски празници. На днешния ден ще бъде отворен отново след 30 години пауза храмът " Свети 40 мъченици" във Велико Търново. Това ще стане с тържествен ритуал в присъствието на премиера Сергей Станишев, министъра на културата Стефан Данаилов, министри, депутати и представители на Светия синод.

Министърът на културата ще открие реставрираната църква в 10 часа. Слово ще произнесе министър-председателят Сергей Станишев, а великотърновският митрополит Григорий ще извърши ритуал по обновлението на историческата светиня.

През 2002 част от пътя над храма бе разрушен, което увреди частично и църквата. Проектът по възстановяването й бе подготвен и извършен под методическото ръководство на Министерството на културата. Вложени са около 2,5 млн.лв., а Комисията за защита на населението при бедствия и аварии към Министерския съвет няколко години последователно отдели необходимите средства за укрепването на пътя над църквата – 500 000 лв. При големите наводнения през миналата година Областна дирекция "Гражданска защита”, Регионално звено противопожарна и аварийна безопасност и всички държавни и общински организации се включиха в спасяването на църквата. “Св. 40 мъченици” ще бъде действащ храм-паметник. В него ще се служи на големи национални и църковни празници, заяви директорът на Националния църковноисторически музей проф. Никола Хаджиев. Църквата ще бъде обслужвана от институции, които имат опита да обслужват паметниците на културата и историческото ни наследство. В религиозно отношение тя ще бъде на разположение на БПЦ под юрисдикцията на митрополит Григорий.

България няма друга такава светиня като църквата "Свети 40 мъченици", в която на равна нога да съжителстват двете начала – държавното и църковното – с емблематична приемственост между трите български държави.

Църковно-държавното начало е заложено още със самото освещаване на храма от великия цар Йоан Асен II, който в своя триумфален надпис от 1230 г. заявява, че посвещава издигнатата от него църква именно на св. 40 мъченици, в чийто ден е постигнал – с тяхна закрила – блестящата си победа при Клокотница на 9 март 1230 г. Този надпис върху мраморен стълб и днес стои вътре в храма, за да свидетелства за онова съзвучие между държава и Църква, което е било факт по времето на Йоан Асен. Царят прави и още един емблематичен и исторически жест: той докарва Омуртаговия стълб и стълба от Родосто (вероятно триумфален от времето на Крум), за да ги сложи да подпират заедно с неговите стълбове същия свод, където е бил изписан Христос Вседържител.

Тъкмо по това време – в 1235 г. – българската държава и Българската църква са в своя зенит. На събора в Лампсак се ознаменува връщането на Българската църква в лоното на Православието (след Калояновата уния) и четирите източни патриаршески катедри единодушно признават патриаршеското достойнство на българския църковен глава, а самият цар Йоан Асен, безспорният хегемон на Балканския полуостров, е признат за василевс.

Цялата тази историческа и църковно-държавна емблематика е била безпогрешно усетена от създателите на следосвобожденска България. Именно тук – в наскоро върнатата към християнско богослужение църква „Св. 40 мъченици” – се отслужва тържественият молебен при откриването на Учредителното събрание в 1879 г. Този храм е свързан и с обявяването на Съединението от княз Александър Батенберг (1885 г.). Пак тук става тържественото обявяване на Независимостта на България ( 22 септември 1908 г.). В него се намират гробовете на именития български владетел цар Калоян и свети Сава Сръбски, запазени са оригинални колони и стенописи.

Надпис на цар Иван Асен ІІ върху колона в църквата "Св. 40 мъченици" в Търново от 1230 г.

В лято 6738 [1230], индикт 3, аз, Иван Асен, в Христа Бога верен цар и самодържец на българите, син на стария цар Асен, издигнах из основа и с живопис украсих докрай пречестната тази църква в името на светите 40 мъченици, с помощта на които в дванадесетата година от царуването си, в която година се изписваше този храм, излязох на война в Романия [Тракия] и разбих гръцката войска, а самия цар кир Теодор Комнин взех в плен с всичките му боляри. И цялата му земя от Одрин и до Драч превзех, гръцка още и арбанашка [албанска] и сръбска; а пък градовете, които се намират около Цариград, и самия този град владееха фръзите [латинците], но и те се покоряваха под ръката [скиптъра] на моето царство, понеже нямаха друг цар освен мене и благодарение на мене прекарваха дните си [съществуваха], тъй като Бог така заповяда, понеже без Него нито дело, нито слово не се извършва. Нему слава вовеки, амин.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

1 Отговор

  1. СТ.МАРИНОВА каза:

    ЕКСКУРЗОВОДКАТА В „СВ.40 МЪЧЕНИЦИ“Е СРАМ ЗА ТАЯ СВЕТИНЯ-ОТЕГЧЕНА,НЕЛЮБЕЗНА.СТРУВА МИ СЕ,ЧЕ ЕДВА НИ ИЗТЪРПЯ,А НА ВЪПРОСИТЕ НИ БЕШЕ ПОВЕЧЕ ОТ ЛАКОНИЧНА.СЛЕД КАТО С ГОДИНИ НЕ БЯХ ХОДИЛА ПО ТИЯ МЕСТА,СЕГА СЪМ БЛАГОДАРНА НА СЛУЖИТЕЛИТЕ ОТ „СВ. ПЕТЪР И ПАВЕЛ“ И „СВ.ДИМИТЪР“
    МОЖЕ БИ ТРЯБВА ДА СЕ УЧИ ОТ ТЯХ.А АКО НЕ МОЖЕ-ВЯРВАМ СТУДЕНТИ ИСТОРИЦИ ЩЕ ВЪРШАТ ТОВА С УДОВОЛСТВИЕ.СЪЖАЛЯВАМ,НО РАЗОЧАРОВАНИЕТО МИ Е ГОЛЯМО. В ТОЯ ХРАМ НЯМА МЯСТО ЗА БЕЗРАЗЛИЧИЕ И НЕБРЕЖНОСТ КЪМ ПОСЕТИТЕЛИТЕ !