Кукленски манастир “Св. св. Козма и Дамиан”



Местоположение: Намира се на 4 км югпзападно от с. Куклен, Пловдивска област, Белочерковски рид на дела Чернатица от Западните Родопи.

Диоцез: Пловдивска митрополия

Телефон в манастира: 03115 / 32 64, 048 89 11 68 – монах Йоан

Управител: И. д. Игумен и управител протойерей Иван Т. Щътов / мирски свещеник с. Куклен, ул. “Иглика” 8

Телефон на управителя: 0887 98 69 88, дом. 03115 / 22 09

Статут: Действащ, мъжки

Архитектурни и културно – исторически ценности: Комплекс от два храма – “Св. св. Козма и Дамян” – XV в. С размери 22 х 8 м., кръстовидна, безкуполна с две плитки конхи, с два притвора; “Св. Благовещение” – 50 – те години на ХХ в.; Голямо айазмо в близост, жилищни и стопански сгради.

Кратка история: Построен в края на XI в. началото на XII в. От византийският военачалник Григорий Бакуриани и брат му Абасий; в края на XVII в. и началото XIX в. е населен от гръцки монаси, кото изписват църквата. През XVII в. и XVIII в. Е важно книжовно средище – в библиотеката на БАН се пази Кукленския псалтир – Песнивецът от 1337 г. Обявен е за паметник на културата.

Издания за манастира: Протойерей иван Т. Щътов, Кукленският манастир, “Българская книжарница”, София, 2004

Посетен от: Гергана Станчева на 12. 10. 2004 г.

Достъпност: 4 км. черен път, макадам, има табели

База / условия: 50 легла, стаи с по 3 – 4 и повече легла, тоалетна и баня наън, вазможност за готвене и трапезария. Манастирът не предоставя храна, а само условия. Цена 5 лв. (възможно е договаряне)

Описание на посещението: Следвахме стриктно табелите и наставленията по пътя, излязохме от селото и стъпихме на грубия чакълен път. Цял ден валеше и беше мъгливо, но пътя не беше много кален, все пак за нашата кола си беше доста зле пътуването в подобни условия. Пътувахме бавно и доста, баща ми се усъмни, че сме на правилен път, аз обаче виждах колко прекрасна става природата и ставах все по-сигурна, че в крайна сметка ще стигнем на чудно място. И наистина след 3- 4 км. Пред нас се откри портата на манастира. Влязохме вътре, където ни посрещна протойерея, докато разговарях с него се появи и един монах и още един цивилен. Наоколо очевидно се работеше. Преди да тръгнем за манстира чухме че дядо Арсений държал на възобновяването на сградите. Смята се че сградата му е от времето на създаването на манастира – XI в. – XII в. Тръгнах с протойерея да видя стаите, а баща ми остана на приказки с монах Антим – скромен, смирен и мъдър човечец. Хареса ми цялата обстановка, съживяването на манстира. Макар и да валеше и да беше мъгливо можех да си представя прекрасната гледка към Тракийската низина. Цивилнят който въдях в началото ни поведе към храма, доста си поговорихме с него, той работи и живее в манастира, много начетен и търсещ човек. Църквата е прекрасна, византийски градеж, във външния притвор се виждат стенописи от по-долен стенописен слой и като съдя по тематиката – “Страшен съд”, и начина на изобраяване – по дребни фигури във византийски маниер, смятам, че са изписани във времето на Втората българска държава, най-късно, началото на Турското робство. Стенописите във самата църква са от времето на гръцките монаси – 1861 г. Църквата прави впечатление и с пространството си, подобно усещане съм получавала единствено в църквата на Преображенския манастир, но тази е много по-едра. Разказаха ми още че в манастира са идвали деца от дома за сираци наблизо, на лагер. Веднага си представих колко щастливи могат да бъдат там нашите деца от дома в Угърчин, а също и тези от с. Доганово. Съвсем наблизо до манастира имало два параклиса, до които ставали чудесни разходки, а и няколко големи поляни, чудесни за търкаляне и боричкане. Тръгнахме си. Посещението в манастира остави в сърцата ни дълбока следа, наведе ни на духовен размисъл за живота “извън света”. Тежкият път до манастира вече беше без значение,а удовлетворението от посещението е огромно!

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...