Ловчанска митрополия ще получи от Троянския манастир частица от мощите на св. Лука Кримски



Ловчанска света митрополия ще получи от Троянския манастир „Успение Богородично“ частица от мощите на свети Лука Кримски. Това ще стане в неделя (20 ноември) по време на Светата литургия в катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий“ в Ловеч, съобщи за БТА йеромонах Стефан от манастира.

По думите му мощите са дарени на Троянската света обител през 2020 г. от манастира „Покров на Пресвета Богородица“ в град Балта, Украйна.

„Във времето на пандемия е много важно тези светини да достигнат до повече хора. Свети Лука е бил лекар и досега се почита като един от покровителите на лекарите и като усърден лечител на всички, които с вяра му се молят“, добави отец Стефан.

Ловчанският митрополит Гавриил сподели, че мощите ще бъдат излагани в различни църкви и храмове в епархията, като на 20 и 21 ноември вярващите ще могат да им се поклонят в катедралния храм в Ловеч.

Светител Лука Изповедник, архиепископ Кримски и Симферополски (в света Валентин Феликсович Войно-Ясенецки), е роден на 27 април 1877 г. Завършва гимназия и „рисувално училище“, а в 1903 г. и медицинския факултет на Киевския университет „Св. Владимир“. Защитава докторска дисертация, работи като хирург в Ташкент и преподава в медицинския факултет. Оглавява катедрата по оперативна хирургия и топографическа анатомия в Държавния Туркестански университет.

През 1921 г. е ръкоположен за дякон, а след седмица и за йерей. Продължава да се занимава с хирургия. Две години по-късно приема монашеско пострижение и името на свети апостол и евангелист Лука – също лекар и художник. Приема архиепископски сан в най-тежките за Руската православна църква времена, в епохата на жестоки репресии и гонения, които понася и лично.  Прекарва 11 години в затвори и интерниране, отговаря по четири изфабрикувани наказателни дела, търпи издевателства и изтезания.

От 1943 до 1946 г. е последователно архиепископ на Красноярск, на Тамбов и Мичурин и на Кримска и Симферополска епархия. Лекар със световна известност, художник и писател, написал и оставил книги на медицинска и духовна тематика.

Преставя се в Господа на 11 юни 1961 г. – на празника на всички светии, просияли в Русия. Скоро на гроба  му започват да се случват чудесни изцеления. На 22 ноември 1995 г. Светият Синод на Украинската православна църква (към Московската патриаршия) причислява Симферополския и Кримски архиепископ Лука към лика на поместно почитаните светци

През 2000 г. с решение на Архиерейския събор на Руската православна църква е причислен и към лика на руските светии.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...