Манастирът на св. Дионисий, възстановен по снимка от Втората световна война



Благодарение на снимки от Втората световна война бе възстановен оригиналният облик на един от образците на църковната архитектура от XVI в. – манастира Агиос Дионисий, намиращ се в планината Олимп, Гърция.

 

Снимките са предоставени от немски войник, участвал в бойна част, изпратена да разруши манастира поради съмнения, че там се укриват партизани.

Основан според легендата от преп. Дионисий Олимпски през 1542 г., манастирът се намира в планинската клисура Енипея, на 850 метра надморска височина, недалеч от гръцкото село Литохоро.

За първи път светата обител е опожарена през 1828 г. от турците, поради което значителна част от съхраняваните там свети реликви е загубена. През 1943 г. манастирът е взривен от немските войски, тъй като се е смятало, че там търсят убежище намиращите се в планината партизански части.

Веднага след края на войната монасите създадат нов манастир Свети Дионисий, само на три километра от Литохоро.

Според един от обитателите на манастира, монах Амфилохий, информацията за подслонените между стените на манастира партизани е била невярна. Заповедта обаче е дадена и първият опит за взривяване на монашеското селище е направен от въздуха.

„Имаме показанията на пилота, извършил полета“, разказва старецът. „Не успял да порази зададената цел и сметнал това за чудо. По неговите собствени думи още докато излитал, манастирът се обвил в мъгла, в резултат на което бомбардировката се провалила.“

Въпреки това, както отбелязва монахът, немците не се отказали и изпратили нов екип, който заложил и взривил голямо количество динамит около обителта. Така манастирските сгради били разрушени до основи.

Според стареца въпреки изминалите години монасите „не забравили стария си дом и предприели необходимите мерки за неговото възстановяване“, базирайки се главно на запазените доказателства за първоначалния архитектурен облик на манастира.

Затруднението възниква, когато се налага възстановяване на част от сградата, напълно разрушена от експлозивите – ъгълът, където са се свързвали двете крила на манастирския комплекс.

Според монах Амфилохий седмица след началото на възстановителните дейности реставраторите получили пакет със снимки. Изпратил ги немски войник, който бил част от групата, заложила експлозивите около манастира. Малко преди да бъде разрушена обителта войникът я заснема с фотоапарата си. 

„Всъщност той ни изпрати снимка, на която се вижда съвсем ясно как изглежда именно ъгълът, който се нуждаеше от реставрация“, обяснява старецът.

Той допълва, че манастирът се реставрира със същите материали, които са били използвани при построяването на оригиналната сграда през поствизантийския период.

Към момента е завършена реставрацията на южната страна. Тази година ще продължи работата в западното крило, където са се намирали килиите на монасите, след което остава северната страна, където са се помещавали трапезарията и кухнята.

 

Източник: vimaorthodoxias.gr

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...